Hlavní obsah

V nominaci anglických fotbalistů jsou Kane i navrátilec Alexander-Arnold

V širší nominaci anglických fotbalistů, kteří na mistrovství Evropy vyzvou v základní skupině i českou reprezentaci, nechybí hvězdy jako Harry Kane, Raheem Sterling nebo navrátilec Trent Alexander-Arnold. Trenér Gareth Southgate dnes představil předběžnou soupisku 33 hráčů. "Albion" vyzve 22. června tým Jaroslava Šilhavého v závěrečném zápase skupiny D.

Foto: Paul Childs, Reuters

Harry Kane z Tottenhamu v nominaci Anglie nechybí

Článek

Padesátiletý Southgate, který dovedl Anglii na posledním mistrovství světa ke čtvrtému místu, původně zvažoval uveřejnit už finální složení týmu. Při zdravotních potížích Jordana Hendersona či Harryho Maguirea a nadcházejícím účinkování tří anglických klubů ve finále Ligy mistrů a Evropské ligy (Chelsea, Manchester City, Manchester United) ale plán přehodnotil. Konečnou šestadvacítku oznámí do oficiální uzávěrky přihlášek 1. června.

"Myslím, že naše situace je komplikovanější než u jakéhokoliv jiného týmu. Z těch 33 hráčů teď bude 12 hrát finále Evropské ligy a Ligy mistrů. Potřebujeme víc času, abychom se lépe rozhodli," řekl Southgate BBC.

Celkem třicet aktuálně nominovaných hráčů působí v domácí Premier League. Výjimkami jsou jen duo záložníků Jude Bellingham a Jadon Sancho z Borussie Dortmund a obránce Kieran Trippier z mistrovského Atlética Madrid. Ze zvučných jmen ve výběru chybí Patrick Bamford, Eric Dier, James Maddison nebo brankář Nick Pope, který se léčí se zraněným kolenem. Po březnové absenci v kvalifikačních bojích o MS se naopak vrací liverpoolský obránce Alexander-Arnold.

"Když se podívám na naše čtyři pravé beky, vidím čtyři dobré fotbalisty. Navíc mohou hrát na více pozicích a na turnaji budou flexibilní hráči důležití. Stále ale nevíme, jaký systém bude nejlepší nebo jací hráči budou kvůli zranění k dispozici. Pořád máme hodně otazníků," uvedl Southgate.

Hlavním tahounem Anglie má být kanonýr Kane, u nějž se aktuálně přetřásá i možný odchod z Tottenhamu. "Nepotřebuji s ním mluvit, abych se ujistil, že je profesionál. On sám má letos s námi jediný cíl, a to vyhrát mistrovství Evropy. Vím, jak je to pro něj v této chvíli důležité. Co se ale děje v klubu, je jen mezi ním a Tottenhamem," řekl Southgate.

Angličané budou chtít na mistrovství Evropy napravit poslední vystoupení, kdy před pěti lety vypadli v osmifinále s Islandem. Ještě před vstupem do turnaje je čeká 2. června přípravný zápas s Rakouskem a o čtyři dny později další utkání s Rumunskem.

Širší nominace Anglie na mistrovství Evropy (11. června - 11. července):
Brankáři: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Sheffield United),
obránci: Ben Chilwell, Reece James (oba Chelsea), Harry Maguire, Luke Shaw (oba Manchester United), John Stones, Kyle Walker (oba Manchester City), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Wolverhampton), Ben Godfrey (Everton), Tyrone Mings (Aston Villa), Kieran Trippier (Atlético Madrid/Šp.), Ben White (Brighton),
záložníci: Jude Bellingham, Jadon Sancho (oba Borussia Dortmund), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham), Bukayo Saka (Arsenal), James Ward-Prowse (Southampton),
útočníci: Mason Greenwood, Marcus Rashford (oba Manchester United), Dominic Calvert-Lewin (Everton), Harry Kane (Tottenham), Raheem Sterling (Manchester City), Ollie Watkins (Aston Villa).

Reklama

Související témata: