Hlavní obsah

Wembley mají slíbené, Češi teď jednají s Jihoameričany či Afričany

Zatím jde jen o ústní příslib, kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2020 však čeští fotbalisté podle všeho začnou na slavném londýnském stadionu Wembley. Favorizovaná Anglie nasazená při losu v Dublinu z prvního koše bude na své ostrovní půdě 22. března příštího roku hned jejich prvním soupeřem. Šilhavého tým se pak ve skupině A utká ještě s Bulharskem, Černou Horou a Kosovem. První dva týmy ze skupiny postoupí na šampionát.

Foto: David Klein, Reuters

Vrátí se Češi po jedenácti letech do Wembley...?

Článek

Slavnostní ceremoniál v Irsku je pryč, teď je třeba rychle se pustit do práce a diplomacie. Česká delegace se při mezipřistání v Amsterdamu během návratů domů dozvěděla přesný program skupiny A.

„Pořadí zápasů se nedá ovlivnit, dostali jsme ho vlastně příkazem. Zrodil se počítačovým zpracováním přímo na UEFA, což je inovace proti minulým losům," poukazuje Martin Malík, předseda FAČR.

Začátek bude pekelný. Češi začnou v Anglii, na půdě semifinalisty posledního mistrovství světa a světového šampiona z roku 1966.

„Když nám Anglii přidělili, měl jsem pozitivní pocity," líčí trenér Jaroslav Šilhavý.

Trenér už jednou v londýnském chrámu remizoval

Ani z úvodu na jejím hřišti si nedělá zbytečné vrásky. „Kdybychom začínali jinde nebo doma, tlak na nás by byl vyšší. Nebude až tak velký propadák, když nezvládneme zápas v Anglii, která je velkým favoritem... Ale nedáme jim nic zadarmo. Ani my, ani nikdo jiný," ujišťuje kouč.

Svým způsobem tak může brát těžký start i za jistou výhodu. „Nechceme být alibisti. Ideální by samozřejmě byl tříbodový start," kření se Šilhavý.

Pochopitelně doufá, že Angličané si jeho tým pozvou do Wembley.

„Trenéra Southgatea jsem se ptal. Říkal, že to není pravidlem, ale myslí si, že my jako druzí nejsilnější ve skupině bychom měli hrát ve Wembley," líčí Šilhavý.

Na londýnský fotbalový chrám má jen nejlepší vzpomínky. Jako Radův asistent tady v srpnu 2008 s národním týmem zažil remízu 2:2 v přípravném duelu.

„Vzpomínka je to úžasná. První zápas u reprezentace, Petr u kormidla. Na druhé straně Beckham, Lampard, Rooney a spol. Dvakrát jsme vedli a druhý gól dostali až v 90. minutě. Kdyby se takový zážitek opakoval, nezlobil bych se," usmívá se Šilhavý.

Výběr soupeřů z Evropy je omezený

Na druhý březnový termín mají Češi volno, a tak hned rozjeli jednání o přípravném duelu. Pokud jde o evropské soupeře, výběr je ovšem velmi omezený.

„I přátelské zápasy významně ovlivňuje UEFA. Z Evropy máme jen tři možnosti - Estonsko, Litvu a Ázerbájdžán. Obdrželi jsme však také nabídky z Jižní Ameriky a Afriky, což je šance. Výběr soupeře konzultujeme s trenérem. Chceme, pokud možno atraktivního soupeře, ale jak je to teď nastavené, nebude dohoda úplně jednoduchá," avizuje Malík.

První muž českého fotbalu slibuje fanouškům, že domácí kvalifikační duely asociace rozmístí po republice.

„Je nasnadě, že Anglii uvítáme v Praze, Bulharsko asi na Moravě. V úvahu připadá Olomouc, Ostrava. Pokud jde o další místa v Čechách, mimo Prahu se budeme zabývat Plzní," jmenuje Malík.

Dějiště prvního kvalifikačního zápasu musejí Angličané nahlásit již do pátku 7. prosince.

Program skupiny A:
22. března:
20:45 Anglie - ČR, Bulharsko - Černá Hora.
25. března:
20:45 Kosovo - Bulharsko, Anglie - Černá Hora.
7. června:
20:45 ČR - Bulharsko, Černá Hora - Kosovo.
10. června:
20:45 Bulharsko - Kosovo, ČR - Černá Hora.
7. září:
15:00 Kosovo - ČR,
18:00 Anglie - Bulharsko.
10. září:
20:45 Anglie - Kosovo, Černá Hora - ČR.
11. října:
20:45 ČR - Anglie, Černá Hora - Bulharsko.
14. října:
20:45 Bulharsko - Anglie, Kosovo - Černá Hora.
14. listopadu:
20:45 ČR - Kosovo, Anglie - Černá Hora.
17. listopadu:
18:00 Bulharsko - ČR, Anglie - Kosovo.

Reklama