Hlavní obsah

Česko - Polsko 3:1Češi předvedli v boji o EURO start snů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Krejčí 1 : 0
3. Čvančara 2 : 0
64. Kuchta 3 : 0
87. Szymanski 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Parádní start, skvělá práce. Čeští fotbaloví reprezentanti díky naprosto zdrcujícímu úvodu porazili v otevíracím zápase kvalifikace o mistrovství Evropy Polsko 3:1 a rázně nabrali kurz na šampionát.

Snová premiéra. Po třech minutách dát svůj první gól v áčku, to jsem si ani nevysnil, těší Tomáše ČvančaruVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý postavil poněkud překvapivou základní sestavu, ale výtečně se do ní trefil. Všechny tři góly dali hráči ze Sparty, báječný výkon předvedl například i debutant na pozici levého křídla David Jurásek.

Češi se s hlavním favoritem skupiny a osmifinalistou nedávného mistrovství světa nemazlili. Udeřili už po necelé půlminutě, Coufalův aut zatloukl hlavou do sítě Ladislav Krejčí mladší. Tribuny ještě nevstřebaly radostnou euforii a bouřily podruhé, Juráskův centr perfektně uklidil do brány další aktivní a hodně viditelný nováček Tomáš Čvančara.

Šilhavého soubor vedl o dvě branky už po 132 vteřinách, takový nástup reprezentace nikdy ve své historii nepředvedla. Utkání tým výborně rozehrál, v systému se třemi stopery hrál organizovaně, pozorně střežil největší hvězdu soupeře šutéra Roberta Lewandowského, který sice nebyl otrávený, ale moc toho v Edenu nezmohl.

Logicky přišly pasáže, kdy Poláci víc drželi míč. Ale až na slušnou příležitost Przemyslawa Frankowského, proti němuž ve 20. minutě pohotově zasáhl Jiří Pavlenka, si velkou šanci za stavu 2:0 pro domácí nevypracovali.

Naopak dvakrát mohl zvýšit Čvančara, ale náskok zvýraznil až v 64. minutě Jan Kuchta po přihrávce Alexe Krále. Ukázalo se, že polská obrana je při několika absencích opravdu nejistá. Šilhavému se vyplatila sázka na útočné duo ze Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Čvančara (19) poté, co zvýšil proti Polákům na 2:0, gratuluje David Jurásek.

V závěru sice snížil Damian Szymanski, ale jen tím lehoučce zkrášlil jinak velice trudnou premiéru portugalského kouče Fernanda Santose na polské lavičce. Naopak Češi začali kvalifikaci o postup na ME do Německa ideálně. Už v sobotu se přesouvají do Moldavska, kde v pondělí odehrají další utkání.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy 2024 ve fotbale:
Česko - Polsko 3:1 (2:0)
Branky: 1. Ladislav Krejčí mladší, 3. Čvančara, 64. Kuchta - 87. D. Szymaňski. Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis - Evangelu (všichni Řec.). ŽK: Souček, Brabec (oba Česko). Diváci: 19 045.
ČR: Pavlenka - Holeš, Brabec, Ladislav Krejčí mladší - Coufal (71. Douděra), Král, Souček, D. Jurásek (89. Zelený) - Hložek (89. Černý) - Čvančara (65. Chytil), Kuchta (71. Barák). Trenér: Šilhavý.
Polsko: Szczesny - Cash (9. Gumny), Bednarek, Kiwior, Karbownik (46. Skóraš) - Linetty (77. D. Szymaňski), Bielik (46. Šwiderski) - S. Szymaňski (65. Zalewski), Zieliňski, Frankowski - Lewandowski. Trenér: Santos.
Moldavsko - Faerské ostrovy 1:1
Další dnešní zápasy kvalifikace

Reklama