Hlavní obsah

Reprezentanti odlétají vstříc problematickému přistání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soupeř je přijatelný, cesta za ním lákavá není. Fotbalová reprezentace ve čtvrtek odlétá na Faerské ostrovy, kde v sobotu odehraje v Tórshavnu třetí utkání kvalifikace EURO 2024. Národní tým čeká dobrodružné přistání na malém letišti. Ještě více se hráči proletí, až se budou přesouvat napříč Evropou k úternímu přátelskému zápasu v Černé Hoře. Cestování je tak v mužstvu předmětem řady vtípků.

Problematické přistání na Faerských ostrovech. Tomáš Souček se nebojí, z koho si ale kvůli tomu utahuje? Video: Sport.cz

 
Článek

Červnový termín po skončení klubové sezony je nejméně oblíbený. Češi mají na druhou stranu štěstí, že na Faerských ostrovech nastoupí právě v létě. V chladnějších obdobích roku tam bývají náročné klimatické podmínky.

„Hrát tam na podzim snad ani nejde. Byl jsem tam v březnu a zažil snad všechna roční období... Ostrovy nejsou moc velké, je to drahá země. Komplikovaný je i samotný přílet. Ne každé letadlo tam může přistát, musíme odlétat třeba s hodně lehkým strojem. Když se pak budeme z Tórshavnu přesouvat do Podgorice, musíme mít mezipřistání v Praze a dotankovat," líčí manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Nešťastný červnový termín a navíc komplikovaná cesta za soupeřem. Český tým musí odlétat s hodně lehkým letadlemVideo: FAČR

Hráči vědí, do čeho jdou. „Na Faery letím poprvé, nová zkušenost. Není to úplně ideální destinace na cestování... Už nás varovali, že tam je možná nejkratší přistávací dráha v Evropě," líčí kapitán Tomáš Souček.

„Asi to nebude úplně sranda, je tam hodně vítr. Možná si při přistání můžeme z někoho udělat srandu, že se letadlo hodně viklá. Já nejsem ten, co se bojí, já jsem v pohodě," holedbá se čerstvý vítěz Konferenční ligy s West Hamem.

V každém mužstvu se většinou najdou nešťastníci, kteří v letadle dost trpí.

Jsem lepší zpěvák než tanečník, ale i k tanci jsem se nechal vyhecovat, říká Tomáš Souček o oslavách s West HamemVideo: Sport.cz

„Můj kamarád Maso, Lukáš Masopust, se vždycky hodně bál, takže spolu jsme si dělali srandu. Tedy spíš já z něho. Teď v nominaci není, bude mi tam chybět. Snad pojede zase příště," kření se Souček potutelně.

Povinné mezipřistání při přeletu napříč Evropou mezi zápasy nároďák prakticky využije. Při cestě z Tórshavnu k přípravě do Černé Hory se v Praze odpojí od týmu šestice vytížených hráčů - trojice ze Slavie (Tomáš Holeš, David Jurásek, Václav Jurečka), dvojice ze Sparty (Ladislav Krejčí mladší a Jan Kuchta) a Vladimír Coufal, Součkův spoluhráč z West Hamu.

Reklama