Hlavní obsah

I před Lincem se Trpišovský trochu orosil. Z dotazu, kam až chce se Slavií letos dojít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu se orosil... „Aby ne. Pokaždé, když dostanu otázku, jak daleko můžeme v pohárové Evropě dojít a zda je reálné zahrát si finále, hned ze soutěže vypadneme,“ přiznával slávistický kouč Jindřich Trpišovský před prvním osmifinálovým duelem Konferenční ligy s rakouským Lincem, že podobné dotazy mu nejsou zrovna dvakrát po chuti.

Jak daleko můžeme v Evropě dojít? Této otázky se bojím, přiznává Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Ani letos, kdy je pro jeho tým konstelace mnohem příznivější než třeba před rokem, kdy si musel cestu do čtvrtfinále Evropské ligy proklestit přes anglický Leicester a skotské Rangers.

„Jenže pak přišel Arsenal, dostali jsme čtyři góly a byli venku," připomněl rok starou kalvárii.

Proto přemýšlí, co a jak udělat, aby se proti Linci neopakovala. Schůdnější soupeř by to měl být pro jeho svěřence v každém případě. Vždyť v rakouské lize se propadl do skupiny o záchranu a čeká ho boj o přežití.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během derby se Spartou.

„Podstatné bude, abychom si v domácím zápase připravili dobrou pozici pro odvetu. Výsledky a pád Lince do skupiny o záchranu klamou, jde o nepříjemného a hodně houževnatého protivníka. Jeho čísla o tom jasně vypovídají. A nic na tom nemění, že musí hrát v azylu v St. Pöltenu," varoval Trpišovský před přehnaným optimismem.

„Viděli jsme třeba zápas Lince se Salcburkem, a to sehrál skvělé utkání. Musíme podat stoprocentní výkon. Jako tým a každý hráč samo sebou také. A hlavně nesmíme dělat takové chyby v defenzivě, jako v minulém kole proti Feneberbahce, které nám dalo čtyři góly," nabízel Trpišovský recept, jak zabránit tomu, aby se příště při dotazu na další tažení svého celku pohárovou Evropou neorosil.

„V krátkodobém horizontu je Linec prvním cílem, na který se soustřeďujeme," nepopíral, že postup do čtvrtfinále Konferenční ligy je pro českého mistra v tuto chvíli prioritou. A nic na tom nemění, že po ligovém derby se Spartou má do pole k dispozici jen čtrnáct zdravých hráčů.

„Třeba Sor nemohl absolvovat úterní trénink. Následky střetu s Krejčím v derby... Ale o sestavě máme i tak jasno. Přemýšlíme jen o jednom místě ve středové řadě, o které si říkají dva hráči," nedělal slávistický kouč vědu z toho, jak mužstvo na čtvrteční konfrontaci s Lincem poskládat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Yira Sor během utkání s Fenerbahce.

Přitom při absenci vykartovaného Kačaraby a Oscara jde o citelný zásah do slávistické defenzivy. Zvláště, když na pohárové soupisce chybí Davidové Hovorka s Juráskem.

„Obranu už mám ale vyřešenou. A brankáře také," tvrdil ovšem Trpišovský, aniž by slovem naznačil, zda mezi tyčemi dostane přednost Mandous nebo Kolář a koho míní postavit do zadních řad.

„My máme jasno a oni to vědí. Vycházíme nejen z typologie zápasu a posledních utkání, ale i z toho, co budeme ve střetnutí s Lincem potřebovat. Hrát aktivně a hodně ofenzivně, dát gól a dostat Linec do situací, které mu nebudou vyhovovat. A přitom spoléhat na vazby, které teď v mužstvu fungují ."

Reklama