Hlavní obsah

Na Brest se Bílkovi dobře nevzpomíná, s Plzní si ale na běloruského protivníka věří

Plzeň

Na běloruský Brest plzeňský trenér Michal Bílek zrovna dvakrát příjemné vzpomínky nemá. Když ještě loni v srpnu sedával na lavičce kazašské Astany, prohrál s ním v předkole Ligy mistrů vysoko 3:6. „Dobrá zkušenost to skutečně není. Jenže tehdy šlo o jiné, podstatně silnější mužstvo Dynama. A hlavně – teď už nevedu Astanu,“ věří kouč Viktorie, že druhé kvalifikační předkolo nově zrozené Konferenční ligy dopadne pro jeho nový tým podstatně jinak. „Samozřejmě lépe,“ netají Bílek, že postup do další kvalifikační fáze je pro Viktorii povinností.

Foto: FCVP

Fotbalisté Plzně (zleva Pavel Bucha, Jhon Mosquera a Matěj Hybš) se radují z gólu do sítě ruské Ufy v přípravném utkání v Rakousku.

Článek

A nic na tom nemění, že v prvním utkání, které se hraje v Plzni ve čtvrtek od 19. hodin, se musí obejít bez zraněného brankáře Staňka a čtveřice marodů Hejdy, Havla, Kalvacha a Buchy.

„Důležití hráči to samozřejmě pro nás jsou, ale máme dost široký kádr, abychom si poradili," nepřipouští Bílek, že by zmiňované absence měly způsobit Plzni komplikace. A ani daleko větší rozehranost protivníka, který už odehrál 16 ligových zápasů, by ve vzájemné konfrontaci roli hrát neměla. V Bělorusku se totiž hraje nejvyšší soutěž systém jaro – podzim a letos neměla s výjimkou dvou týdnů prakticky přestávku.

Foto: fcviktoria.cz

Michal Bílek diriguje trénink Viktorie.

„Absolvovali jsme vydařené herní soustředění, během něhož jsme zvládli tři těžká utkání se soupeři z Rumunska a Ruska. Mám z něho velmi dobrý pocit, po herní stránce bychom zaostávat neměli," ujistil plzeňský kouč, že ani v tomto směru se handicapu neobává.

„Každopádně si ale musíme dát na soupeře pozor. Jak jsme viděli na videu, Brest moc gólů nedostává a nestává se mu často, že by prohrál. Vychází ze zabezpečené obrany k rychlým protiútokům a spoléhá na ukrajinského legionáře Bilenkije," prozrazoval Matěj Hybš, před kterým z protihráčů varoval trenér své hráče především.

„Má dobrou střelu i v pokutovém území je nebezpečný," přidal Bílek s vírou, že dvaadvacetiletého Ukrajince jeho svěřenci uhlídají a zápas zvládnou, aby za týden mohli nastupovat klidní k odvetě.

Foto: fcviktoria.cz

Matěj Hybš se vrátil do sestavy po dlouhé absenci.

O sestavě pro čtvrteční střetnutí zatím mluvit nechtěl. „Mám v ní ještě dva otazníky, které musím vyřešit. Každopádně vsadím na rozestavení 4-4-2, které jsme trénovali v přípravě a v úvodu podzimu ho budu preferovat," potvrdil, že pro pět tisíc diváků v hledišti Štruncových sadů v tomto směru žádné překvapení nechystá.

„Nachystat ho musíme pro soupeře. Musíme najít recept, jak se do jeho dobře organizované obrany dostat a poradit si s ní," dumal Bílek i na posledním předzápasovém tréninku.

Reklama

Související témata: