Hlavní obsah

Nová Plzeň aneb Zázrak ze západu číslo dvě. Proces je rychlý. Jsme dál, než jsme věřili, říká Koubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklízela posměch za dokument Zázrak ze západu, který monitoroval její cestu za titulem a do Ligy mistrů. V období, kdy byla fotbalová Plzeň na hraně bankrotu. V Doosan Aréně se teď odehrává zázrak číslo dvě. Rozsáhlá přeměna týmu, která započala s letním příchodem nových majitelů a které velí trenér Miroslav Koubek, se daří neuvěřitelně rychle. Viktoria poráží pražská S a je ve čtvrtfinále Konferenční ligy. Co stojí za mimořádným úspěchem?

Foto: FCVP/Petr Frýba

Radost fotbalistů Plzně po vítězném penaltovém rozstřelu se Servette Ženeva v osmifinále Konferenční ligy.

Článek

„Naší největší silou je soudržnost. Spousta hráčů, kteří mají za sebou velké kariéry, teď nehraje pravidelně. Chovají se ale profesionálně. Jednoduše řečeno, nezlobí. Šanci dostala mladší generace, která je hladová. Tohle je další důležitý faktor ve vývoji mužstva,“ uvedl Koubek po čtvrtečním osmifinálovém dramatu se Servette, které rozsoudil až penaltový rozstřel.

Plzeň prochází doslova revoluční změnou. Vždyť ze základní sestavy z uplynulé sezony se v té nové objevuje pravidelně pouze dvojice Lukáš Kalvach a Tomáš Chorý. V brance se chytil Martin Jedlička, hrdina odvety se Servette. Obrana je prakticky komplet nová, vyčnívá z ní stoper Robin Hranáč. Ve středu zálohy válí zimní posila ze Slavie Lukáš Červ, na levé straně piluje lajnu skvělý Cadu. Záložník Pavel Šulc prožívá životní sezonu, stejně tak útočník Chorý.

„Navíc jsou dobrá parta, která dobře trénuje a sama si nastavuje dobrou atmosféru. Nemáme žádné střety,“ těší Koubka. Jeho letní příchod byl mnohými zpochybňován. Byl považován za nouzovou variantu. Jenže 72letý lišák svedl s pomocí svých kolegů z realizačního týmu doslova zázrak. Jak jinak nazvat, že za tak krátkou dobu stvořit fungující mechanismus, který je konkurenceschopný i v Evropě?

„Progres je rychlý. Nepochybně je tým dál, než jsme v létě věřili. Všechno urychluje přesvědčení, že můžeme obstát nejen na české scéně. Sebevědomí hráčů tím roste. Sahají si v Evropě na různé herní styly, zvykají si na velký tlak. Prezentace v Konferenční lize je pro ně velkým dopingem. Je jedině dobře, že se nám podařilo dostat až do čtvrtfinále,“ podotkl Koubek.

Do této fáze soutěže dostala Viktorii obrovská vůle a morálka. I samotný Koubek sportovně přiznal, že jeho celek se Servette nebyl lepší. Přes švýcarského vicemistra ho převedly týmovost a individuality.

„Za úspěchem stojí obrovská morálka mužstva. Její sílení začalo vydřeným postupem přes kosovskou Dritu ve druhém předkole díky penaltě v poslední minutě. Zápas jsme tím zlomili a začali jsme se rozjíždět. Každým dalším úspěšným krokem a dobrým rozehráním skupiny sílilo i naše sebevědomí,“ pověděl Koubek. Jeho dílo se zkrátka daří. V jeho CV je nově připsáno: stvořil novou Plzeň za devět měsíců.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články