Hlavní obsah

Bicana už Lafata nedohoní, Nedvěda by ještě mohl. A vy se divíte, že mu volá Jarolím...?!

Praha

Mohl by ještě pětatřicetiletý kanonýr spasit fotbalovou reprezentaci? Myšlenka jistě rozporuplná, ale při střelecké bídě národního týmu logická. Kapitán Sparty během pěti dnů zahýbal hned dvěma historickými tabulkami. Nejprve se David Lafata v Klubu ligových kanonýrů posunul na třetí místo, pak se osamostatnil na druhé příčce českých střelců v evropských pohárech. Další pádné důvody pro kouče Karla Jarolíma, aby ho zkusil přimět k návratu do národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata a Bořek Dočkal oslavují gól na 2:0 během utkání Sparta - Hapoel Beer Ševa. Sejdou se ještě i v reprezentaci...?

Článek
Fotogalerie

Malá inventura na úvod. Nedělní hattrick proti Příbrami posunul Davida Lafatu na kótu 192 ligových gólů. Dva slávisty Pepiho Bicana (447) a Vlastimila Kopeckého (252) už sotva dožene, pouze osm zásahů mu ovšem chybí ke zdolání hranice 200 gólů.

Čtvrteční trefa v Evropské lize, kterou jistil důležitou výhru 2:0 nad Beer Šeevou, byla dalším milníkem. Lafata má v evropských pohárech již 26 zářezů, o jeden víc než Jan Koller. Na historicky nejlepšího českého střelce Pavla Nedvěda ztrácí už jen tři góly, které by ještě stihnout mohl.

Nejlepší čeští střelci v evropských pohárech:
29 - Pavel Nedvĕd (Sparta, Lazio, Juventus)
26 - David Lafata (Xanthi, Austria Vídeň, Jablonec, Sparta)
25 - Jan Koller (Sparta, Anderlecht, Dortmund)
17 - Milan Baroš (Liverpool, Lyon, Galatasaray, Liberec)
16 - Horst Siegl (Sparta, Příbram)
16 - Stanislav Vlček (Olomouc, Slavia)
15 - Pavel Horváth (Slavia, Sporting, Galatasaray, Teplice, Sparta, Plzeň)
15 - Antonín Panenka (Bohemians, Rapid Vídeň)
15 - Daniel Kolář (Sparta, Plzeň)
14 - Richard Dostálek (Brno, Slavia, Rubin Kazaň)
14 - Vratislav Lokvenc (Sparta, Kaiserslautern, Bochum, Salcburk)

Mít svého Davida, třeba se mohli usmívat

Kapitán Sparty v létě ukončil reprezentační kariéru. Na koho jiného by se však trenér nároďáku měl obrátit, když jeho tým nedal v kvalifikaci MS ještě ani gól, někteří útočníci jsou zranění a jiní ve svých klubech pořádně nehrají...

„Uvidíme, jaký bude stav. Nevím, jak by na nabídku k návratu David zareagoval. Pokud by však situace byla mimořádná, chtělo by ji řešit mimořádným opatřením. A Lafata dál prokazuje svoji kvalitu," přemítá Karel Jarolím před doplněním nominace na zápas s Norskem.

„Kdybychom Davida ve dvou předchozích domácích duelech měli, možná jsme se mohli teď i usmívat, protože bychom měli nějaký vstřelený gól... Chuť oslovit ho mám, může k tomu dojít," avizuje Jarolím.

Bude si stát za svým, míní spoluhráči

Podle zákulisních informací by se oba muži měli spojit právě dnes. A pětatřicetiletý útočník své rozhodnutí z léta nejspíš potvrdí. „Po mistrovství Evropy jsem skončil a to platí," zopakoval ve středu.

„Což o to, já bych Davida s sebou do reprezentace vzal. Nechal bych to však v první řadě na něm. Učinil nějaké rozhodnutí a bude si na něm asi stát," myslí si záložník Bořek Dočkal, který Lafatovi gól proti Beer Ševě ideálně naservíroval.

„Musejí si to vyříkat oni dva s trenérem. Také si ale myslím, že David svůj konec v reprezentaci považuje za definitivní," přizvukuje mu další zkušený internacionál Michal Kadlec.

V šestnáctce je pořád platný

Pro Spartu bude výhodnější, když kanonýr v letech dobije během reprezentační pauzy baterky a odpočine si. Navzdory rozsáhlé marodce však trenér David Holoubek slibuje, že kanonýra nijak ovlivňovat nebude.

„Nepochybuji o tom, že David by měl reprezentaci pořád co dát. V šestnáctce je pořád cítit. Musela by se mu hra trochu uzpůsobit, pak by určitě mohl být platný," ujišťuje Holoubek.

Sparta vede skupinu K a postup má na dosah. Čím víc zápasů si v Evropské lize ještě zajistí, tím větší bude mít Lafata šanci, že Grande Paola dohoní.

Dost možná přemýšlí, jak po sezóně s velkým fotbalem sekne a půjde kopat už jen pro radost za rodný Olešník. Nejspíš ho ovšem začne přemlouvat i Sparta, aby odchod do fotbalového důchodu ještě odložil...

Měl by se David Lafata vrátit do české fotbalové reprezentace?
Určitě ano, lepšího útočníka teď nemáme
34,1 %
Asi ano, mohl by v kritické situaci pomoct
8,4 %
Spíše ne, národní tým už by se měl bez něj obejít
12,1 %
Určitě ne, v reprezentaci už skončil, navíc by stejně nebyl přínosem
45,4 %
Celkem hlasovalo 5693 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.