Hlavní obsah

Sparta - Tripolis 1:0Budiž jaro! Sparta si pospíšila a Brabec kolo před koncem skupiny trefil postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Brabec 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Postupový mečbol nepromarnili. Fotbalisté pražské Sparty porazili ve skupině K řecký Asteras Tripolis 1:0 a ještě před závěrečným duelem v Nikósii si zajistili start v jarní vyřazovací části Evropské ligy. Ten jim na dálku pojistil také výsledek Schalke - APOEL 1:0. Postupový gól Letenských dal mladý stoper Jakub Brabec, který se doma trefil již proti Nikósii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský fotbalista Kehinde Fatai v souboji s obráncem Tripolisu Kostasem Giannoulisem během utkání Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Mohl to být dost drsný budíček. Již ve 4. minutě přežili domácí kritickou chvíli, když Fernández hned z první šance trefil tyč. Letenští o chvíli později odpověděli také tutovkou, z níž ovšem Fatai nedokázal prostřelit brankáře.

Po divokém začátku se Sparta chopila role favorita, který musí v honbě za postupem útočit. Po rychlé kombinaci pálil Dočkal a gólman konečky prstů vyškrábl míč na roh. Krejčí zase měl výhodu, že před ním stoper upadl, ale záložník vystřelil jen do brankáře. A při další povedené Dočkalově bombě k tyči se znovu zaskvěl Theodoropulos.

Pražané začali utahovat šrouby a Marečkovu střelu stačili hosté zblokovat jen na roh. Rozehrál ho Dočkal a Brabec přesnou hlavičkou k tyči otevřel skóre. Mladý stoper předvedl na oslavu gólu s rukama na bradavkách svého tradičního Běžce a postup byl zase blíž. Gólovou pojistku mohl ještě do přestávky přidat Fatai, jeho sólo však obrana na poslední chvíli uhasila.

Krejčí byl vyloučen

Po přestávce se zdálo, že Sparta chce především ubránit těsně vedení. Na to však bylo ještě příliš brzy. Kanonýr Lafata si počkal až do 58. minuty, jeho gólovou hlavičku však výborný brankář vyrazil. Byl to signál k větší aktivitě, po centru Fataie znovu Lafata před prázdnou brankou na míč jen těsně nedosáhl.

Tripolisu přišel na hřiště pomoci také Dimutsos, který působil v roce 2011 v Mladé Boleslavi. Pražané stále neměli klid a jistotu, protože Dočkal bránu přestřelil a Fataiův centr ke Krejčímu neprošel.

Právě Krejčí pak byl osm minut před koncem vyloučen, a tak byl závěr o to dramatičtější.

Fotbalová Evropská liga - 5. kolo skupiny K:
Sparta Praha - Asteras Tripolis 1:0 (1:0)
Branka: 33. Brabec. Rozhodčí: Oliver - Burt, Beswick (všichni Angl.). ŽK: Frýdek, Krejčí - Iglesias, Dimutsos. ČK: 82. Krejčí. Diváci: 10 140.
Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Fatai (80. Konaté), Dočkal (85. Holek), Vácha, Frýdek (90.+2 Juliš), Krejčí - Lafata. Trenér Ščasný.
Tripolis: Theodoropulos - Lluy, Sankaré, Zisopulos, Jannulis - Kurbelis (66. Dimutsos), Iglesias (81. Panteliadis) - Funtas (77. Lanzarote), Fernández, Mazza - Jannu. Trenér Vergetis.

Reklama

Související témata: