Hlavní obsah

Dluhy, výsledková krize, prodeje hráčů. V Plzni ale předvedeme velký zápas, hrozí trenér Astry

V uplynulé sezóně získali titul, snili o Lize mistrů. Jenže všechno je jinak: čtvrteční soupeř Plzně v Evropské lize Astra Giurgiu uvízl na podzim v problémech. Topí se v krizi, finanční i výsledkové. V létě se rumunský fotbalový šampión zbavil trojice opor, v zimě přijde i o elitního útočníka Alibeca. Hráči podle rumunských médií vedou s vedením válku, slovní i prostřednictvím právníků, kteří za ně řeší finanční požadavky. Před pár dny prý pohrozil kouč Sumudica odstoupením. Nakonec však do Plzně přicestoval a směrem k Viktorii vyslal varování.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fotbalisté Plzně se chystají na duel s Astrou Giurgiu.

Článek

„Pořád jsme na cestě a hledáme se. Ale varuji vás, že ve čtvrtek odehrajeme velký zápas. Nemůžu to slíbit, nicméně jsem o tom přesvědčený. Měl jsem s hráči pohovory a věřím jim,“ prohlásil trenér Marius Sumudica na středeční tiskovce v Plzni. Ostatně, během ní čelil převážně dotazům týkající se situaci v klubu než na samotný zápas.

Co se přihodilo, že jeho tým upadl do nepohody? Majitel Astry Ioan Niculae v červenci z Německa, kde je na léčení po patnáctiměsíčním pobytu ve vězení, vzkázal: „Finančně sám už klub neutáhnu. Buď se najde významný sponzor, nebo musíme začít šetřit.“ Bohužel došlo na variantu B. V létě Astra prodala do Steauy Bukurešť trojici elitních hráčů (Enache, Boldrin, De Amorim) za celkem 1,5 miliónu eur (přibližně 41 miliónů korun). Nedávno se upekl transfer Alibeca do stejného klubu v hodnotě 1,7 miliónů eur (cca 46 miliónů korun), který nabude platnost v zimní pauze.

I tak dluhy vůči kabině údajně nebyly stoprocentně uhrazeny. To všechno se negativně podepisuje na atmosféře, i proto se Astra nachází po 12 kolech až na 12. příčce rumunské ligy, a v Evropské lize na první body čeká (prohrála doma 2:3 s Austrií Vídeň, na půdě AS Řím utrpěla debakl 0:4). „Momentálně jsme ztratili pár kvalitních hráčů a nové jsme ještě nedokázali zapracovat do mančaftu,“ podotkl sympaťák Sumudica, který avizoval, že jeho svěřenci přijeli do Plzně předvést pohledný fotbal.

Horváth rozdával nádherné pasy

„Chceme předvést divákům atraktivní divadlo,“ prohlásil Sumudica. V dobrý výkon i výsledek věří i stoper Geraldo Alves, který byl před dvěma lety u triumfu Ploješti 4:1 ve Štruncových sadech, po němž byla Plzeň vyřazena z bojů o Evropskou ligu.

„Viktoria je nyní jiný tým, tehdy měla Pavla Horvátha, který rozdával nádherné pasy,“ uvedl portugalský obránce. „Vůbec bych se nezlobil, kdybych v Plzni slavil další výhru,“ dodal Alves.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Plzní a Astrou Giurgiu?
Vyhraje Plzeň
80,5 %
Utkání skončí remízou
7,5 %
Zvítězí Astra
12 %
Celkem hlasovalo 1865 čtenářů.

Reklama

Související témata: