Hlavní obsah

Doma byl Koubek smutným hrdinou. V Groningenu by si rád zopakoval peklo z Marseille

Groningen

Dvě vteřiny byl liberecký brankář Tomáš Koubek při domácí bitvě Evropské ligy s Groningenem hrdinou. Jenže než si stačil uvědomit, jak dokázal Hoesenovi v šesté minutě nastavení chytit pokutový kop, exekutor balón dorazil do sítě a vyrval Severočechům vítězství. „Chvíli trvalo, než zklamání přebolelo," vrací se ke krutému okamžiku z prvního utkání třiadvacetiletý gólman před čtvrteční odvetou na Euroborg stadiónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký brankář Tomáš Koubek během utkání 8. kola Synot ligy v Plzni.

Článek

Bago libereckých fotbalistů na stadiónu Groningenu

Liberec trénuje na stadiónu Groningenu

V poslední minutě domácího utkání s Groningenem jste chytil penaltu, ale z následné dorážky Hoesena o čisté konto přišel. Jak dlouho jste zklamání ze ztraceného vítězství vstřebával?

Byl jsem smutný. Chvíli trvalo, než zklamání přešlo. Kdybych skočil na druhou stranu a balón zaplul do sítě, vůbec bych celou situaci neřešil. Ale takhle... Stačilo, aby šel míč o třicet centimetrů ještě více k tyči a mohl jsem jej ztlumit v rukavicích nebo lépe vyrazit. Jenže mi šel do těla a dobíhající protihráč měl snadnou situaci.

Vyčítal jste spoluhráčům, že nereagovali rychleji a nechali hráčům Groningenu prostor k dorážce?

Vůbec ne. Jde o souhru náhod. Navíc z opakovaného záznamu bylo patrné, že dobíhající hráči vběhli do velkého vápna ještě dříve, než Hoesen penaltu rozehrál. Je prostě smůla, že se míč takovým způsobem odrazí. Ale zase si dobře vybavuji, jak jsem měl štěstí v předešlých zápasech, tudíž nezbývá než celou situaci přijmout. Třeba v Marseille jsem zkrotil dvě hodně nebezpečné rány, které byly tečované. Ale míč změnil směr jen decentně, tudíž jsem stačil reagovat.

Z utkání s Groningenem jste si navíc odnesl zranění lýtkového svalu a následně musel vynechat jedno ligové utkání. Jste na odvetu stoprocentně nachystaný?

Rozhodně ano. Při utkání Evropské ligy jsem do lýtka dostal ránu a měl otok na svalu. Nechtěl jsem riskovat, že mi sval praskne. Ale proti Ostravě už jsem se cítil v pohodě.

Bylo hodně důležité, že jste souboj s posledním týmem domácí soutěže zvládli vítězně a po dvou remízách se dobře naladili na pokračování Evropské ligy?

Určitě. Myslím, že jsme zápas s Baníkem zvládli dobře. Tedy až na jednu situaci v závěru. Jsem rád, že hned pokračujeme dalším utkáním. Po dvou měsících jsem navyknul systému zápasů neděle čtvrtek neděle. Je příjemnější chytat častěji, než čekat osm dnů na další utkání.

Zatímco ve dvou domácích zápasech Evropské ligy jste měl minimum práce, v Marseille jste byl v ohni střel. Jaký vývoj očekáváte při čtvrtečním utkání v Groningenu?

Těžko vynášet nějaké soudy, protože soupeř nehrál poslední zápas v kompletním složení. Uvidíme ve čtvrtek, zda se šetřili nebo šlo o důsledek zranění v jejich kádru. Každopádně se těším, ať bude průběh jakýkoliv. Ve finále je totiž jedno, jestli na mě jde třicet střel nebo dvě.

Jste tedy raději ve velké permanenci? Nemáte rád čekání na ojedinělý výpad protivníka?

V zápasech Evropské ligy je třeba udržet maximální koncentraci celý zápas. Třeba v případě Baníku si všichni uvědomují, jak výbornou má střelu Kukec. Jenže v Evropě mají výborné zakončení všichni protihráči, což je zásadní rozdíl. Proto jsou utkání tolik odlišná od domácí soutěže. Ani na vteřinku si člověk nemůže odfrknout. Od každého z protihráčů hrozí v každém okamžiku nebezpečná střela.

Domácí potřebují zápas vyhrát, aby si udrželi reálnou naději na postup. Nestraší vás jejich očekávané ofenzivní manévry? Čeká vás stejně pekelné zatížení jako v Marseille?

Je to možné. Už ve Francii všichni předpokládali, že budu mít hodně práce, což se naplnilo. A přesto jsme vybojovali tři body. Tudíž se vážně ani před bitvou v Groningenu nijak nebojím, pokud budu v permanenci a konec bude stejný jako ve Francii. Věřím, že uspějeme a vybojujeme tři důležité body.

Reklama

Související témata: