Hlavní obsah

Dva výjezdy, dvě pochvaly v souvislosti s Realem Madrid. Slavia získává respekt

Kodaň

Drží se postupového plánu. Fotbalisté pražské Slavie zvítězili 1:0 v Kodani a po první polovině programu skupiny C se v Evropské lize drží za Petrohradem na druhé příčce tabulky. „Udělali jsme důležitý krok k postupu. Máme šest bodů a hráli jsme dvakrát venku, což je slušný počin. Jsme na půli cesty. Teď bude strašně záležet na domácím zápase s Kodaní. Čtvrté kolo už hodně rozhoduje,“ poukazuje trenér Jindřich Trpišovský na odvetu, k níž dojde již za dva týdny v Edenu.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Fotbalista FC Kodaň Pieros Sotiriou (vlevo) a slávista Tomáš Souček ve 3. kole Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Domácí lize zatím vládnou a také při zastávkách pohárovou Evropou získávají sešívaní respekt.

„Neodehráli jsme špatný zápas. Stál proti nám ovšem velmi dobrý soupeř, který má formu. Vede svou ligu o dva body před Plzní, která v Lize mistrů odehrála výborné utkání na půdě Realu Madrid," konstatoval Stale Solbakken, norský kouč Kodaně.

Sešívaní se mohou zapýřit. Den před minulým zápasem v Petrohradu vyzývali Rusové kouče Trpišovského, ať se jeho tým na hřišti Zenitu zhostí role CSKA Moskva, který zaskočil favorizovaný Real Madrid. A přestože pak Slavia prohrála 0:1, domácí museli uznat, že na hřišti se v roli Realu Madrid vlastně představila Slavia, která byla lepší. A ještě navrch kouči sešívaných po tiskové konferenci zatleskali.

Cesta je správná, těší kouče

Takže druhý výjezd ven a druhá pochvala v souvislosti s Bílým baletem...

„Pro nás je spíš zavazující, abychom nastoupenou úroveň udrželi. Hezká slova dokládají, že cesta, kterou jdeme, je správná," těší Jindřicha Trpišovského.

Nestává se tak často, aby mužstvo ocenil i protivník.

„Víme, jací soupeři v Lize mistrů či Evropské lize v Kodani hráli, přitom zdaleka ne všichni uspěli. Nemůže pak být větší pochvala, než když k vám má protivník respekt. Jsem rád, že se Slavia zařazuje po boku týmů, z nichž mají soupeři respekt," váží si trenér.

FC Kodaň patří k perlám severského fotbalu, sešívaní ji ovšem zaskočili a došli si pro tři body.

Někteří by v Kodani zůstali stát s otevřenou pusou

„Kodaň možná nemá v Česku takový zvuk, ale kdo viděl zázemí klubu, asi potvrdí, že by někteří zůstali stát s otevřenou pusou. Jak tady dělají fotbal je neuvěřitelné. Od servisu pro hráče, přes mládež, stadión až po lidi, kteří skvěle fandí. Podle mě jsme porazili tým, který patří k evropské špičce. Ať si každý říká, co chce," zdůrazňuje Trpišovský.

Teď je třeba ideální výchozí pozice využít k postupu.

„Slavia je spolu se Zenitem ve výhodné pozici a my jsme z hlediska postavení ve skupině ve velmi složité situaci. Čeká nás teď hodně těžký zápas na Slavii, která je favoritem na postup," potvrzuje Solbakken, jaký dojem na něj tým z Prahy udělal.