Hlavní obsah

Džekovi se do rozhovoru v češtině nechtělo, na Hubníka pak ale pokřikoval

Řím

Bosenský útočník v barvách AS Řím pohřbil ve čtvrtek večer třemi góly naděje Plzně na postup ze skupiny E Evropské ligy a naopak do jarních bojů poslal svůj tým. Když byl požádán Českou televizí o rozhovor v češtině, omluvil se, že už tak dobře nemluví a volil raději angličtinu. Že česky nezapomněl, prokázal, když kolem prošel zraněný Roman Hubník. „Čau vole, co máš,“ smál se na plzeňského stopera.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Útočník AS Řím Edin Džeko střílí jeden ze svých tří gólů v zápase proti Plzni.

Článek

Pro italská média a klubovou televizi už byl sdílnější. Hovořil italsky. „Byl to hodně těžký zápas, zejména v první půli byla Plzeň nebezpečná a proměnila jednu velkou šanci. Ve druhé ji naopak spálila. My jsme postupně zápas ovládli a vysoko vyhráli. Je pro nás velmi důležité, že už máme zajištěný postup a můžeme se soustředit na Serii A," říkal Džeko.

Nejhezčí gól v Itálii

V tak důležitém zápase dal za AS Řím první hattrick a jedna branka byla hezčí než druhá. Zejména ta první z velkého úhlu přes celou branku se líbila. „Nevím, jestli to byl můj nejhezčí gól v Itálii, ale asi ano. Pěkně mi to sedlo na levačku, míč jsem trefil dobře. S obránci soupeře jsem to měl relativně snadné. Snažil jsem se hrát na velkém prostoru, chtěl jsem pomoci mužstvu a nejen čekat na centry spoluhráčů," vysvětloval.

Na podzim se mu mimořádně střelecky daří. V Serii A už dal deset gólů a v Evropské lize pět. Trefil se i za bosenskou reprezentaci. „Je to zatím velmi vydařený podzim, loni, když jsem v AS hostoval z Manchesteru City, se mi tolik nedařilo. Ale pomohlo mi to se zabydlet a po letním přestupu už jsem týmu daleko užitečnější," liboval si Džeko. „Teď musíme náš výkon proti Plzni promítnout do domácí ligy. Chceme hrát o vyšší metu, kterou je Liga mistrů," dodal.

Na dotaz ČT, zda má ještě v Česku nějaké kontakty, i když je od léta 2007 v zahraničí, s úsměvem odpověděl: „Mám tam stále přátele, ale nejvíc jsem v kontaktu s kamarádem Aidinem Mahmutovičem." Na Český fotbal prý vzpomíná rád. „Z Teplic jsem se odrazil do velkého fotbalu, na to se nezapomíná," přiznal Džeko.

Co ho mrzí, je podle něj nespravedlivé vyloučení v kvalifikačním duelu v Řecku o postup na mistrovství světa 2018. Po druhé žluté kartě musel předčasně pod sprchy za to, že stáhl soupeřovu hráči trenýrky. „Řekové vyrovnali, přišli jsme o body a já si příště nezahraju. Sudí vůbec nevzal v úvahu, že mě soupeř povalil na zem. Kartu měl dostat on," kroutil hlavou Džeko.

Reklama

Související témata: