Hlavní obsah

Hamšík má pěkného kohouta, vtipkoval Horváth a varoval: Mnozí mají Marka špatně zařazeného, je to klasa

Natěšený na další velký zápas a současně lehce rozladěný po devadesát minut trvajícím letu do Neapole byl kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth, když si užíval první sluneční paprsky pod Vesuvem. „Mám děsně zalehlé uši," bručel sedmatřicetiletý mazák západočeského týmu. Dobře věděl, že ve srovnání s očekávaným čtvrtečním vystoupením v prvním duelu jarní fáze Evropské ligy proti aktuálně druhému celku italské nejvyšší soutěže jde o malichernost.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Horváth děkuje plzeňským fanouškům.

Článek

Jak moc velkou nevýhodou při konfrontaci s Neapolí bude skutečnost, že ve srovnání se soupeřem pro vás půjde o první soutěžní utkání letošního roku?

Doufám, že během prvních pěti deseti minut si osaháme atmosféru, která bude jiná než v přípravných zápasech, a vše zvládneme. Zápasy s Lokomotivem Moskva a Slaskem Vratislav v přípravě na Kypru měly tempo, jež nebylo moc odlišné od mistrovského utkání. Ale samozřejmě atmosféra a dění kolem je jiné než při střetnutí Evropské ligy.

Zmiňujete atmosféru. Neapol má stadión pro šedesát tisíc lidí, její poslední zápasy byly ze tří čtvrtin vyprodané. Nemůže vás prostředí rozhodit?

Věřím, že ať bude atmosféra jakákoliv, nepropadneme. Na nás chodí taky padesát tisíc lidí. Ale za pět domácích zápasů (směje se). Atmosféra se na našem výkonu podepíše pozitivně, tedy alespoň doufám. Každého fotbal přece baví před lidmi a ne jen před trenérem a spoluhráči.

Neapol hraje na italské poměry značně ofenzivně. Má vůbec čtvrteční soupeř některé prvky společné kupříkladu s AC Milán, jemuž jste čelili před rokem a půl v Lize mistrů?

Oni hrají ortodoxně v rozestavení tři pět dva. Přičemž dva krajní záložníci jsou v obou šestnáctkách, což fyzicky nechápu. Je to hodně nezvyklé a jsem zvědavý, jak se s jejich pojetím vypořádáme.

Jde o styl, na který jste i přes konfrontace s týmy jako Barcelona či Schalke ještě nenarazil?

Přesně, je to změna. Tři stopeři a dva defenzivní záložníci vlastně neopouští svůj prostor. Ostatní hráči jsou zase hodně ofenzivní a kreativní, nikdo není na místě, všichni se prolínají. Hrají určitě jinak než soupeři, proti nimž jsme dosud v Evropě nastoupili.

Museli jste kvůli Neapoli změnit vaše pojetí?

Z pohledu ofenzivy nikoliv. V defenzivě jsme však rozestavení upravili. Neapol vážně hraje hodně nepříjemně. Při bránění je třeba se jim přizpůsobit. Kdybychom na ně nebyli připravení a šli si s nimi zahrát jen přátelák, schytáme bůra.

Klíčovými hráči jejich ofenzívy jsou Cavani a Hamšík. První vstřelil v italské lize osmnáct gólů a se sedmi trefami je nejlepším střelcem Evropské ligy, druhý má zase jedenáct gólových asistencí, což ho řadí na čelo dané statistiky v Itálii. Jak velký důraz kladl trenér Vrba na jejich hru během přípravy?

Cavaniho i Hamšíka zná každý z televize. Právě na tyhle dva borce nás nemusel nijak speciálně upozorňovat, byť se samozřejmě v sestřizích objevili. Pro nás všechny bude velkou zkušeností hrát proti lidem, kteří představují evropskou třídu.

Čím vás nejvíce zaujal Cavani, který v den zápasu oslaví šestadvacáté narozeniny a bude mít tudíž jistě o motivací navíc?

Je vyloženým střelcem. Řeší akce z jednoho ze dvou doteků. Kupříkladu ve srovnání s Messim z Barcelony je vyloženě koncovým hráčem. Messi se hodně stahuje do středu pole a občas dává i finální přihrávku.

Jeho dvorním nahrávačem je Hamšík. Budete jej speciálně střežit? Čím je výjimečný?

Má pěkného kohouta. Účesem je skutečně výjimečný (směje se). Podzimní přípravný zápas Česka se Slovenskem hodně zkreslil jeho obrázek. Zápasy Neapole asi nikdo moc nesledoval, ale on je vážně velký hráč, klasa. Mnozí jej mají špatně zařazeného kvůli nepodařenému podzimnímu vystoupení Slováků v Olomouci.

Trenér Vrba vám připravil v rámci přípravy sestřih všech zápasu Neapole od Nového roku, kdy italský tým ani jednou neprohrál. Jde při dané výkonnosti a faktu v podobě prvního ostrého plzeňského utkání o překonatelného protivníka?

Videa, abych řekl pravdu, mě malinko vyděsila. Samozřejmě jde o vybrané a nahuštěné sestřihy, ale v každém utkání si hráči Neapole vypracovali mraky příležitostí, hodně skórují. Jdou do koncovky v pěti lidech, přitom pro italská mužstva je příznačné, že finální fázi řeší ve dvou maximálně třech hráčích. Neapol ne! Hrnou se do útoku zdánlivě bezhlavě. Skutečnost, v jakém množství útočí, činí jejich styl neitalským.

Reklama