Hlavní obsah

I pilates udělalo z Hovorky železného muže. Odehrál 1620 minut, přesto je vysmátý

Florencie

Je železným mužem kádru libereckých fotbalistů. Spoluhráče Davida Hovorky kosí zranění, třiadvacetiletý obránce ale zůstává pilířem defenzivní řady. Ve čtvrtek večer při čtvrtém vystoupení Severočechů ve skupině J Evropské ligy na půdě Fiorentiny odehraje devatenáctý duel. Dosud absolvoval 1620 ostrých minut. Z hráčů v poli nikdo stejnou porci nesnesl.

Foto: Vít Černý, ČTK

Liberecký David Hovorka uniká Maximilianu Oliverovi z Fiorentiny (vlevo) v utkání evropské ligy.

Článek

„Jsem rád, že mi drží zdraví a mohu pravidelně hrát. Těší mě každý odehraný zápas, zvláště v Evropské lize, kde sbírám velké zkušenosti," lebedí si Hovorka.

Po letní přípravě naskočil do prvního duelu 28. července v 3. předkole Evropské ligy na hřišti Mödlingu. Vynechal jen 4. kolo domácí soutěže, kdy trenér Trpišovský šetřil klíčové hráče na odvetu s Larnakou. A při dosud jediném vystoupení Severočechů v Mol Cupu. Co vězí za „trvanlivostí" libereckého stopera? „Jde o otázku osobního přístupu," míní Hovorka.

„Člověk se o sebe musí starat. Zvláště nyní, kdy jdou zápasy v šíleném sledu," připomíná stoper, že během šestadvaceti dnů Slovan hraje osm utkání. „Chodím na masáže a absolvuji všechny dostupné procedury v rámci tréninkových možností. V Praze navíc ve volném čase docházím na pilates," připouští Hovorka, že do programu zařadil ještě speciální cvičení.

„Jde o pomoc pro tělo, jemuž musím vracet, co si beru," přemítá Hovorka. Pilates se věnuje pět let. „Přivedl mě k tomu táta, který říkal, že pokud chci hrát na nejvyšší úrovni, musím obětovat i osobní čas a dát přípravě něco extra. A rodiče se přece musí poslouchat," směje se Hovorka.

„Jsem mu vděčný, že mi poradil. Určitě i díky pilates, tedy vlastně tátovi, mohu hrát zápasy, jako bude ve Florencii," přesvědčuje Hovorka, jenž naopak v nabitém programu náročném na energetický výdej nijak zásadně neřeší jídelníček. „Na tuhle oblast specialista rozhodně nejsem. Sním, co mohu. Pochopitelně se zdravým rozumem," krčí rameny Hovorka.

Před čtvrtečním duelem až do poslední chvíle nebude tušit, kdo s kým nastoupí ve stoperské dvojici. Parťák z loňské sezóny Lukáš Pokorný bojuje se zraněním kolene, svalové trable má Martin Latka a natržené vazy v kotníku Ondřej Karafiát. „Samozřejmě je lepší, když jsou na sebe stopeři zvyklí, ale já si vyhovím s kýmkoliv," nedělá si těžkou hlavu Hovorka.

Byť mu je jasné, že Fiorentina je favoritem, liberecký zadák se druhé vzájemné konfrontace neděsí. „Nemáme co ztratit. Budou proti nám stát jen lidi, s nimiž jde hrát. Třeba se právě nyní odrazíme k lepšímu," věří Hovorka.

Reklama

Související témata: