Hlavní obsah

Jak si vedli soupeři českých týmů? Schalke i Groningen vypadly, Rapid uspěl, Asteras spustil kanonádu

Berlín /Tripolis/Vídeň

Soupeř pražské Sparty v základní skupině Evropské ligy Schalke nestačil v druhém kole Německého poháru na Mönchengladbach a prohrál 0:2. Celek z Gelsenkirchenu tak proti Borussii neuspěl podruhé za čtyři dny: v nedělním ligovém střetnutí prohrál venku 1:3. V Nizozemsku skončil Groningen. Další protivníci českých týmů v EL si vedli lépe.

Foto: Reuters

Franco di Santo (9) oslavuje se spoluhráči ze Schalke gól do sítě Sparty. V Německém poháru tým z Gelsenkirchenu skončil.

Článek

Za první tým Schalke poprvé od příchodu z řeckého Plataniasu nastoupil brankář Gspurning a přes ohromný tlak domácích v prvním poločase inkasoval jako první. Ve 42. minutě jej překonal Stindl, který se trefil do soupeřovy sítě i v neděli.

Krátce po změně stran právě Stindl vybojoval pro hosty pokutový kop. Zatímco záložník Chelsea Eden Hazard v úterním duelu anglického Ligového poháru v penaltovém rozstřelu na hřišti Stoke neuspěl, jeho bratr Thorgan nezaváhal a zvýšil na konečných 2:0 pro Mönchengladbach.

Trenér Schalke André Breitenreiter poslal do hry sestavu Gspurning - Riether (55. Sané), Höwedes, Matip, Kolašinac (77. Höjbjerg) - Caicara (84. Choupo-Moting), Goretzka, Aogo, Meyer - Di Santo, Huntelaar.

V druhém souboji prvoligových celků byly úspěšnější Brémy s Theodorem Gebre Selassiem, které porazily Kolín nad Rýnem 1:0. Další bundesligové týmy Dortmund, Augsburg, Leverkusen a Stuttgart přešly přes celky z nižších soutěží.

Asteras si zastřílel

Fotbalisté Asterasu Tripolis, další ze soupeřů Sparty v EL, porazili v Řeckém poháru Kalloni 4:0. Po prvním duelu vedou tabulku skupiny H, v níž vedle Kalloni působí druholigové týmy Panserraikos a Kissamikos.

Domácí si s předposledním týmem řecké nejvyšší soutěže poradili bez vážnějších problémů. V prvním poločase dostal Asteras do vedení Lanzarote, dvě branky po změně stran přidal Shkurtaj a na konečných 4:0 v závěru upravil Fernández.

Asteras nastoupil v sestavě Theodoropulos - Tsokanis, Ederson Tormena, Alloco, Moukam - Dudú, Hamdani, Lanzarote, Fernández, Funtas - Shkurtaj.

Rapid postoupil do čtvrtfinále

Soupeř Viktorie Plzeň v základní skupině Evropské ligy Rapid Vídeň postoupil po výhře 5:1 nad druholigovou Austrií Salcburk do čtvrtfinále Rakouského poháru.

Domácí potvrzovali roli favorita od začátku utkání a už v desáté minutě vedli díky dvěma slepeným brankám Schobesbergera. Na 3:0 zvýšil v druhém poločase útočník Prosenik. Za hosty následně sice snížil Kaufmann, definitivní pojistku Rapidu ale přidali Tomi a Alar.

Rapid hrál v sestavě Strebinger - Auer, Sonnleitner, M. Hofmann, Stangl (55. Pavelic) - Petsos (55. Schwab), Grahovac - Schobesberger, Tomi, Alar - Prosenik (74. Jelič).

Groningen triumf neobhájí

Soupeř Slovanu Liberec v EL Groningen triumf v Nizozemském poháru neobhájí. V zápase třetího kola na hřišti Utrechtu prohrál 3:5 po prodloužení.

Hned v první minutě utkání využil Utrecht protiútok a Ramselaar překonal gólmana Padta. Ještě před přestávkou ale srovnal po pěkné kombinaci útočník Groningenu De Leeuw.

Hosté dokonali obrat na začátku druhého poločasu, když v přímém souboji s brankářem Ruiterem uspěl Linssen. Jenže Utrecht znovu zabral a stav převrátil na svoji stranu. Nejprve se v 55. minutě úspěšnou přízemní střelou z hranice vápna prezentoval Diemers, deset minut před koncem se z dorážky prosadil Ayoub. Dvě minuty nato ale vyrovnal střídající Drost a zápas dospěl do prodloužení.

V něm převzali otěže domácí a dvěma slepenými góly Baraziteho a Petersona z 97. a 100. minuty rozhodli o postupu. Groningenu k vítězství nestačil ani fakt, že vstřelil více gólů na hřišti soupeře než v předchozích sedmi venkovních duelech dohromady.

Groningen nastoupil v sestavě Padt - Hateboer, Kappelhof, Reijnen, Larsen, Burnet (99. Bacuna) - Maduro, Rusnák, Tibbling (60. Drost) - Linssen (75. Antonia), De Leeuw.

Kapitán Ajaxu Amsterodam Veltman si v páté minutě nastavení zápasu na hřišti Feyenoordu Rotterdam vstřelil vlastní gól a rozhodl o postupu domácího celku. Feyenoord porazil svého největšího rivala poprvé od ledna 2012.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen