Hlavní obsah

Lafata se zašíval. Nastoupí v Bernu? Letenští tajemně mlčí

Karel Felt (Bern)Právo

Rozcvičku před středečním večerním tréninkem absolvoval fotbalista David Lafata v kroužku spoluhráčů. Při jednotlivých cvičeních s míčem se ale „zašil“ až k brankové čáře, kam zvědavé objektivy fotoaparátů a televizních kamer dosáhly jen obtížně, navíc přes řadu hráčů. Z tribuny ale nebylo patrné, že musel svůj pohyb nějak omezovat. „Bolí to jen při určitém pohybu,“ komentoval spartanský útočník už před začátkem tréninku své zranění v oblasti žeber.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata (vpředu vpravo) během středečního tréninku před utkáním Evropské ligy s Young Boys Bern.

Článek
Fotogalerie

Na otázku, zda ve čtvrtek večer na stadiónu v Bernu kapitán Sparty a v Evropské lize pětigólový střelec k rozhodujícímu duelu s místními Young Boys nastoupí, nikdo z Letenských neodpověděl. „Neumím to odhadnout. Rozhodneme se opravdu až zítra na poslední chvíli,“ říkal téměř omluvným hlasem kouč Pražanů Vítězslav Lavička. „Do zápasu nic neřekneme, je zbytečné se ptát i během dne,“ dodal tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Krok Sparty je pochopitelný. Jedná se o klíčový zápas, který určí, zda si bude český mistr užívat v pohárové Evropě i na jaře, nebo ne. A Lafata je hráč, který dokáže rozhodovat zápasy. „My se budeme chystat na celou Spartu, ale samozřejmě velkou pozornost věnujeme Davidu Lafatovi, jako excelentnímu střelci,“ konstatoval před zápasem český obránce ve službách Young Boys Bern Jan Lecjaks. Je tedy logické, že Sparta chce soupeře nechat v napětí do poslední možné chvíle.

Holek jako kapitán

„Není třeba rozebírat, jak je pro nás Lafata důležitý. Lékařský tým bude dnes večer i zítra dělat maximum, aby mohl hrát. Máme pochopitelně připravenou i variantu bez něho,“ přiznal Lavička. Na dotaz, zda by to byl Tomáš Přikryl, který hrál na hrotu útoku i pohárový duel proti Příbrami, s úsměvem odpověděl: „Je to jedna z variant. Tomáš je ale úplně jiný typ hráče.“

Další možností by mohl být i uzdravený Roman Bednář, který je ve výpravě, nebo mladý Patrick Schick.

Pokud by nenastoupil, vedl by mužstvo s kapitánskou páskou Mario Holek. „Mužstvo funguje, už jsem pásku měl, takže by to nebylo zase až tak extra. Jak znám Davida, kousne se a udělá všechno proto, aby nastoupil,“ konstatoval sparťanský stoper.

O tom, co Spartu čeká, má jasno: „Bude to těžké utkání, ale věřím, že ho zvládneme. Musíme si pohlídat jejich rychlý přechod do útoku. Umělá tráva nám potíže nedělá. Co se týká výsledku, máme určitou výhodu, že nám stačí bod. Ale na remízu hrát nebudeme.“

Postoupí Sparta do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy?
Ano, v Bernu zvítězí a postoupí
54,9 %
Na hřišti Young Boys uhraje remízu a půjde dál
19,6 %
Ne, v Bernu prohraje
25,5 %
Celkem hlasovalo 9114 čtenářů.

Reklama

Související témata: