Hlavní obsah

Liberec sní při podzimním finále o postupu přes Marseille: Budeme jako partyzáni

Liberec

Bitva podzimu čeká fotbalový Liberec! Při závěrečném vystoupení ve skupině F Evropské ligy proti Marseille budou Severočeši ve čtvrtek večer (19 hodin, vysílá ČT Sport) usilovat o postup do jarní fáze soutěže a zisk 30 milionů, k dosavadním devadesáti. K naplnění mise vede jediná cesta: výhra týmu trenéra Trpišovského.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Pavelka z Liberce na tréninku před zápasem Evropské ligy s Marseille.

Článek

Severočeši se na jaře lopotně zachraňovali, po letní revoluci v kádru a příchodu trenéra Trpišovského však prožívají báječný podzim. Jenže v cestě za snem stojí klub, který má mnohonásobně vyšší rozpočet a v kádru velká jména. Navíc v roce 1993 Marseille vyhrála Ligu mistrů a v letech 1999 a 2004 došla do finále Poháru UEFA.

„Je to, jako bychom čelili armádě s atomovým arzenálem. Musíme být odolní psychicky i fyzicky. Ukázat se jako válečníci. Ve srovnání s Francouzi máme jen luky a šípy, ale umíme střílet velmi přesně a pokusíme se zvítězit," burcuje mužstvo liberecký trenér Jindřich Trpišovský. „Fotbalová kvalita je jasně na straně Marseille. Je třeba si připustit, že jsou jinde, než my. Naší předností musí být nasazení, bojovnost a týmovost," přemítá kapitán Slovanu David Pavelka. „Budeme jako partyzáni," zní shodně libereckou kabinou.

Do kabiny zamíří i klubový boss

Mimořádnost zápasu dokumentuje hned několik faktů. V Liberci bude prvně v historii fanzóna pro příznivce, před zápasem do šatny zajde hráče povzbudit klubový boss Ludvík Karl, který se jinak většinou drží stranou. A po více než třech letech bude U Nisy vyprodaný stadión. Naposledy nezbyla jediná vstupenka při mistrovské bitvě s Plzní na jaře 2012.

Zatímco Marseille posune dál i remíza, Liberec musí vyhrát. Doma přitom ze sedmi bodů ve skupině získal jediný. „Určitě nebudeme soupeře valit, napadat a devadesát minut zápasu vládnout. Bude to hodně o hlavách a velké trpělivosti," naznačuje Trpišovský.

„Snažíme se nepodlehnout významu utkání, hlavní je zůstat v klidu. Pro nás jde o zápas za odměnu," tvrdí trenér, že už postup do základní skupiny byl pro Severočechy vlastně nad plán. „S námi nikdo ve skupině nepočítal, tudíž si chceme užít atmosféry na plném stadiónu. Nikdo nám neříká, že musíme postoupit. Všichni jen prostě doufají, že překvapíme. Spíše v podání Marseille je k údivu, když nemá ještě jistý postup," odmítal jakýkoliv tlak Pavelka.

Utkání skupiny F Slovan Liberec-Olympique Marseille začne v 19 hodin, hlavním sudím je  Rakušna Schörgenhofer. Přímý přenos vysílá ČT Sport. On-line můžete sledovat na webu sport.cz.

Předpokládané sestavy
Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Švejdík, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Šural - Bakoš.
Marseille: Mandanda - Dja Djedjé, N'Koulou, Rekik, Mendy - Romao, Isla - Barrada, Cabella, N'Koudou - Batshuayi.

Reklama

Související témata: