Hlavní obsah

Liberec - APOEL 1:0Liberec spasila penalta v nastavení! Slovan vybojoval Evropskou ligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
90. Mara (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Liberce si vybojovali účast v základní skupině Evropské ligy! O postupu rozhodli vítězstvím ve čtvrtém předkole nad kyperským týmem APOEL Nikósie 1:0, které zajistil trefou z penalty v nastavení Kamso Mara. Slovan si v základní skupině evropských pohárů zahraje popáté v historii a poprvé od sezony 2016/17.

Sestřih zápasu Liberec - APOELVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Severočeši vítězstvím nad APOEL završili úspěšné vystoupení v kvalifikaci Evropské ligy. Ve 2. předkole vyhráli 5:1 na stadionu litevského Riteriai a o kolo dále porazili rumunský FSCB na jeho hřišti 2:0. Kvůli koronavirové pandemii se celá kvalifikace pohárů hraje bez diváků a s výjimkou 4. předkola Ligy mistrů jen na jedno utkání místo dvou.

"Celé mužstvo si to zasloužilo, celý Slovan Liberec si to zasloužil. Finále poháru se Spartou nedopadlo, abychom byli ve skupině. Museli jsme si to znovu prošlapat od 2. předkola. Přes umělou trávu v Litvě, nejasné sestavení FCSB kvůli koronaviru. Dnes jsme se všichni ve Slovanu dočkali odměny," řekl na tiskové konferenci liberecký trenér Pavel Hoftych.

Pavel Hoftych hodnotí zápas s NikósiíVideo: O2 TV Sport

Severočeši za postup do skupiny inkasují prémii 2,92 milionu eur (78,5 milionu korun). Trojici soupeřů pro základní skupinu pozná Liberec v pátek při losu ve švýcarském Nyonu. V osudí budou také Slavia a Sparta.

Hoftych nasadil svou obvyklou sestavu, z níž celkem sedm hráčů nehrálo od začátku při prohře 0:3 v posledním ligovém duelu s Pardubicemi.

V zahajovací jedenáctce APOEL nechyběl bývalý útočník Sheffieldu Wednesday Nuhiu, jenž hned ve třetí minutě zahrozil. Po úvodním náporu hostů se ve třetí minutě dostal ke střele, ale Kačaraba ji zblokoval.

Kyperský tým měl více ze hry

Po necelé čtvrthodině zakončoval Nuhiu znovu a míč se po jeho hlavičce otřel o břevno. Severočeši brzy vyrovnali hru a ve zbytku první půle převládl na trávníku taktický boj. Nebezpečnější ale dál byl nejúspěšnější celek kyperské historie a čtvrtfinalista Ligy mistrů z roku 2012. Těsně za polovinou úvodního dějství zachránil domácí brankář Nguyen, který dobře vyběhl proti Ndongalaovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecká postupová euforie.

Ještě více liberecký gólman podržel svůj tým sedm minut po pauze, kdy zblízka vychytal Nuhiua. "Byl tam vrácený balon, viděl jsem, že tam soupeř stojí sám. Nezbylo mi nic jiného než se roztáhnout a doufat, že mě trefí. Což se naštěstí stalo. I díky tomu štěstí jsme udrželi bezbrankový stav až do konce," uvedl Nguyen.

APOEL, který před třemi lety vyřadil v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů Slavii, byl silnější na míči, ale Slovan díky bojovnosti odolával. V 80. minutě se domácí marně dožadovali penalty poté, co Kačaraba upadl ve vápně po zákroku Jorgeho.

Když už se zdálo, že opatrný zápas směřuje do prodloužení, dočkali se Severočeši přece jen penalty. Po hlavičce střídajícího Rabušice zahrál rukou ve vápně Geraldes a guinejský záložník Mara v páté minutě nastavení nezaváhal.

Kamso Mara během pozápasového rozhovoruVideo: O2 TV Sport

"Bylo tam několik sporných situací v soupeřově vápně, nakonec ta poslední vyústila v penaltu. Klobouk dolů před Kamilem (Marou), že si na to vleze a uklidí to. Já bych to teď rozhodně kopat nešel," usmál se Hoftych. "Je nejkrásnější to rozhodnout v závěru, kdy soupeř už nemá moc času reagovat. Ideální gól v ideálním čase," pochvaloval si.

"Myslím, že Slovan měl velké štěstí. Ale bohužel to se stává, když je jen jeden zápas. Myslím, že si tuhle prohru nezasloužíme. Myslím, že náš tým byl lepší v celém zápase, ale bohužel výsledek je to, co nakonec vidíme a je hlavní," řekl trenér APOEL Marinos Uzunidis.

Utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Slovan Liberec - APOEL Nikósie 1:0 (0:0)
Branka: 90.+5 Mara z pen. Rozhodčí: Ekberg - Culum, Hallberg (všichni Švéd.). ŽK: Kačaraba, Hromada, Matoušek - Nuhiu, De Vincenti. Bez diváků.
Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Hromada, Mara - Pešek (79. Matoušek), Beran (55. Rabušic), Mosquera - Hilál. Trenér: Hoftych.
APOEL: Silva - Nsue, Jorge, Sielis - Geraldes, De Vincenti, Tuhámí, Zahid, Tamarí (83. Klonaridis) - Ndongala (68. Atzili), Nuhiu. Trenér: Uzunidis.

Reklama

Související témata: