Hlavní obsah

Lille a Gent mohou přijet. Sparta a Liberec dostaly výjimku na Evropskou ligu

Praha
Aktualizováno

Skupinová fáze odstartuje i na českém území. Sparta Praha a Slovan Liberec dostaly od hlavní hygieničky Jarmily Rážové výjimku a mohou za týden doma odehrát zápasy fotbalové Evropské ligy. Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička zprávu oznámil na twitteru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty slaví gól vstřelený do sítě Jablonce v utkání nejvyšší soutěže.

Článek

Liberec na úvod skupinové fáze Evropské ligy přivítá belgický Gent, Sparta bude hostit francouzské Lille. Třetí český zástupce v soutěži Slavia Praha odehraje první kolo proti Hapoelu Beer Ševa v Izraeli.

V České republice jsou od pondělka kvůli zpřísněným opatřením proti šíření koronaviru zakázané veškeré sportovní soutěže. Výjimku mohou získat mezinárodní akce, jak se už stalo v případě tenisového turnaje WTA v Ostravě a galavečera MMA v Brně.

„Výjimky si moc vážíme," ujišťuje v první reakci Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

„Jak my, tak profesionální fotbal děláme maximum, aby bylo fotbalové prostředí před nákazou koronavirem co nejvíce ochráněné. Situace v republice není dobrá, proto si ceníme vstřícného postoje Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví," kvituje Kasík.

Hrát se bude bez diváků

Sparta se Slovanem teď čekají na oficiální dokument, který jim určí, kolik lidí se smí na pořádání zápasu podílet.

Hlediště obou stadionů zůstane prázdné, hrát se bude bez diváků.

Podle určených kvót pak mohou oba kluby utkání připravit. V úterý dorazí na kontrolu UEFA týmy, jež pořadatelská asociace do dějiště všech zápasů Evropské ligy vysílá.

Na Letné řeší marodku

Sparta vede s plným bodovým ziskem českou ligu, nicméně jí hrozí citelný zásah do stabilizované podzimní sestavy. Zatímco během zářijových reprezentačních akcí na dlouhé měsíce přišla o stopera Štetinu, teď se jí ve Skotsku zranil další pilíř obrany Čelůstka a Dočkal s Hložkem se na Kypru nakazili koronavirem.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Joel Abu (vpravo) z Izraele a Ondřej Čelůstka.

Čelůstka po návratu do Prahy podstupuje potřebná vyšetření a trenér Kotal se bude modlit, aby měl klíčovou trojici reprezentantů proti Lille k dispozici.

Slovan prožil mnohem optimističtější čtvrtek. Do tréninku s mužstvem se poprvé zapojil reprezentant Sadílek, velká posila z Eindhovenu.

V očekávání je také Slavia

Fotbalové týmy a další profesionální sportovci po jednáních Ligové fotbalové asociace a NSA s ministerstvem zdravotnictví nakonec budou moci dál plnohodnotně trénovat venku. Platí pro ně totiž výjimka, podle níž jsou z nařízení o omezení shromažďování na maximálně šest lidí vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost.

Pokud by Liberec, Slavia a Sparta nemohly naplno trénovat, byly by proti soupeřům v Evropské lize ještě více znevýhodněny. Na rozdíl od nadcházejících protivníků české trio kvůli zastavení domácí ligy nebude hrát o víkendu a nebude mít zápasovou praxi.

Zákaz sportovních soutěží zatím platí do 3. listopadu, ale vzhledem k dalšímu vývoji situace může být prodloužen. Pak by o výjimku musela požádat mimo jiné i Slavia, která má ve druhém kole Evropské ligy 29. října v Edenu přivítat Leverkusen.

Reklama

Související témata: