Hlavní obsah

Museli jsme se prát až do konce, ale obrovská spokojenost, oddechl si Ščasný

Oddechli si. A pořádně. Za žádnou cenu nechtěli letět bojovat o postup ještě k poslednímu zápasu na Kypru. Pro klid celého klubu i týmu je moc důležité, že fotbalisté pražské Sparty mají již kolo před koncem skupiny jistý start v jarní části Evropské ligy. „Byly to nervy až do konce, ale postoupili jsme, takže obrovská spokojenost,“ pochvaluje si trenér Zdeněk Ščasný po těsném vítězství 1:0 nad Asterasem Tripolis.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný dovedl svůj tým k postupu do jarní části Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Až do posledního hvizdu jste neměli jistotu postupu, ale dočkali jste se ho.

Obrovská spokojenost, že jsme zápas zvládli, vyhráli a postoupili. Asteras se proti prvnímu zápas výrazně zlepšil a my měli své problémy. Šli jsme do rizika s Váchou i s Frýdkem, který byl pokopaný z Liberce. Vstoupili jsme špatně do obou poločasů. Šance, z níž soupeř hned na úvod trefil tyč, pro něj byla první a zároveň poslední. Věděli jsme, že když v řecké lize vedou, narostou. A když prohrávají, těžko zápasy otáčejí. Bohužel jsme nepřidali druhý gól, tak jsme se prali až do konce. Nadřeli jsme se, ale do další šance je už nepustili. Po vyloučení Krejčího už to byl o deseti z naší strany jen boj. Ale postoupili jsme, takže spokojenost.

Kam postup ve své kariéře řadíte?

Tak jsem ještě nepřemýšlel. Hlavně jsem spokojený za celý klub.

Jaké podle vás byly klíčové okamžiky postupu?

Hrozně důležité bylo, že jsme doma porazili APOEL. První výhra nám dodala trochu klidu. Oba zápasy se Schalke byly nádherné, ale získali jsme v nich jen dva body. Takže na druhé místo řadím dnešní výhru nad Asterasem.

V poháru jdete dál, ale v domácí soutěži nezvládáte důležité zápasy. Máte pro to vysvětlení?

Nemůžeme proběhnout celou ligu bez porážek, i když se to možná od nás čeká. Byl jsem zklamaný z porážek na Slavii a v Plzni. Já tvrdím, že máme problémy spíš s určitým způsobem hry než s těžkými zápasy. Pohárové zápasy jsou úplně jiné.

Uvědomujete si, že Sparta je v jarní části Evropské ligy zase po třech letech?

Hned po zápase ani ne. Hlavně jde o to, abychom zvládli závěr podzimu a připravili se na jaro. S postupem v poháru samozřejmě bude velká spokojenost.

Zariskoval jste a po třech měsících bez zápasu poslal Váchu rovnou do takové bitvy...

Kdyby nebyl připravený, asi by nešel na hřiště. Nechal jsem to na něm. Chtěl jsem ho na hřiště poslat již v Liberci, ale když jsem viděl vývoj, rozmyslel jsem si to. Klobouk dolů před ním. Hrál výborně, nepouštěl se do ničeho navíc. Patří mu velký dík.

Byl jste rozzlobený na Krejčího, že se nechal vyloučit?

Ne, vůbec, on při faulu uklouzl.

Nebál jste se, když jste pak dohrávali zápas o deseti?

Spíš jsem přemýšlel, jaké můžeme udělat změny. Na lavičce nemůžete propadnout pocitu strachu. Ale byly to nervy...

Reklama

Související témata: