Hlavní obsah

Na nic si nehrajeme, v tom to je, přemýšlel Coufal, proč Liberec i po letních rošádách šlape

Liberec

Na důležité góly má recept. Tedy, pokud jde o zápasy na evropské scéně, protože v domácí ligové soutěži se liberecký obránce Vladimír Coufal trefil zatím jen jednou. „Asi potřebuji cítit atmosféru Evropské ligy,“ připomínal trefu, kterou zařídil senzační výhru Severočechů v loňském ročníku v Marseille i gól, jímž ve středeční odvetě 3. kvalifikačního předkola s Admirou Mödling otevřel účet zápasu a nasměroval tak svůj tým k výhře a postupu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Za zklamaným brankářem Admiry Manuelem Kuttinim se radují z gólu Nikolaj Komličenko (vlevo) a Vladimír Coufal.

Článek

Během léta došlo pod Ještědem již tradičně k velkým rošádám v hráčském kádru, na tažení Severočechů Evropskou ligou ale ani tentokrát dopad neměly. Vykročení do pohárové Evropy zvládl, rakouskou Admiru porazil na jejím hřišti i doma, takže může s napětím vzhlížet k pátečnímu losování play off.

„Trenéři si dali velkou práci, aby kádr vhodně doplnili, což se jim povedlo. Kluci, kteří přišli, jsou stejně kvalitní, ba možná ještě lepší než ti, co odešli. Zvykají si na náš styl hry, takže všechno si postupně sedá," kvitoval třiadvacetiletý obránce, o kterého se zajímala pražská Slavia.

„Nedopadlo to a to je celé," nechtěl se Coufal vracet k námluvám s Pražany. V Liberci zůstal a v jeho týmu patří po letních rošádách k nejzkušenějším.

Co Pokorný a Baroš řeknou, to platí

„Jsem tady sice pomalu služebně nejstarší, ale my si v kabině na nic nehrajeme. Je úplně jedno, zda má někdo odehráno tři sta ligových zápasů a druhý třeba jen pět, jsme si všichni rovní. Kapitán Pokorný a Baroš jsou lídry, takže co řeknou, to platí, my ostatní si však své rovněž můžeme říci a jdeme za nimi."

V odvetě s Admirou Mödling však právě Coufal zavelel ke zteči, která nasměrovala Liberec k výhře a postupu. Jeho parádní trefa ve 20. minutě byla pro další průběh zápasu hodně důležitá. Udělal krok do šestnáctky a bombou k tyči nedal gólmanovi šanci.

„Moc branek nedávám, takže jsem za každou rád. I kdybych dotlačil míč do sítě třeba ramenem. Tentokrát jsem také nechtěl střílet a pátral jsem po Komličenkovi. Nikdy jsem ho ale neviděl, proto jsem vypálil sám. Při rozcvičce mně střelba šla a v zápase mi rána sedla zase."

Rakouského protivníka nakonec Severočeši porazili hladce 2:0, takže úvod stanovený pro úvodu podzimu splnili. V Evropské lize pokračují.

Vysněný soupeř jasný: Ibrahimovic a spol.

„Vyplatilo se, že jsme nedělní ligový duel v Mladé Boleslavi obětovali postupu," připomínal Coufal partii dvou českých pohárových zástupců, v níž nechal kouč Severočechů Jindřich Trpišovský hned šest hráčů odpočívat. Liberec sice zápas o ligové body prohrál vysoko 0:3, v odvetě Evropské ligy s Admirou si ale všechno vynahradil.

„Trenér musí rozhodnout, zda se budeme podobnou filosofií řídit i v dalším pohárovém dějství. Samozřejmě že bude záležet i na soupeři, kterého v pátek dostaneme. Každopádně bychom si ale rádi zopakovali postup do základní skupiny Evropské ligy a tam se potkali s Manchesterem United," netajil se Coufal stejným přáním, jaké má i trenér Trpišovský.

I on totiž po postupu prohlásil, že by se rád podíval se svým týmem na Ostrovy. V play off v konfrontaci s některým ze skotských či irských týmů, ve skupině klidně s anglickým protivníkem.

Reklama

Související témata: