Hlavní obsah

Nechutný plán, kritizuje Slavii skotská legenda Dalglish. Pro Kúdelu i klub žádá přísný trest

Už tak rozbouřené vody po vyhroceném odvetném osmifinále Evropské fotbalové ligy mezi Glasgow Rangers a Slavií ještě víc rozčeřil Sir Kenny Dalglish. Slavný skotský fotbalista a později trenér, ve svém komentáři pro Sunday Post prohlásil, že pražský klub předvedl „nechutný herní plán, plný simulací, který domácím nedovolil hrát fotbal“ a svůj názor připojil rovněž ke kauze údajné rasistické urážky Glena Kamary, jíž se měl dopustit slávistický stoper Ondřej Kúdela.

Foto: Profimedia.cz

Skotská fotbalová legenda Sir Kenny Dalglish.

Článek
Fotogalerie

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav Tvrdík

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu Kamarovi

„(Slávisté) Zvolili nechutný herní plán, neustále padali, váleli se po zemi a křičeli. Chtěli rozhodčímu komplikovat život a narušit hru Rangers. Pro Stevenovy (Gerrardovy) hochy to bylo nešťastné, ale Slavii to fungovalo," nechal se slyšet někdejší hráč i trenér Liverpoolu s tím, že s takovým stylem hry si Pražané fanoušky nezískají.

Ani slovo k místy až bezohledné hře skotského mistra, bez komentáře přešel Dalglish i surový šlapák Kemara Roofeho na brankáře Ondřeje Koláře, jenž musel s krvavým zraněním v obličeji opustit hřiště na nosítkách.

Zároveň však uznal, že Slavia po výkonech v obou zápasech a výsledcích 1:1 a 2:0 postoupila zaslouženě: „Trenér Jindřich Trpišovský vybudoval velmi dobrý tým. Vyřadili i Leicester, a hráče jakými jsou Abdallah Sima, Nicolae Stanciu nebo Alexander Bah sledují velké kluby té nejvyšší evropské kvality."

Čerstvě sedmdesátiletý bývalý vynikající skotský útočník a reprezentant nicméně zdůraznil, že fotbal na Ibrox Stadium zcela zastínila událost ze závěru utkání, kdy se měl Kúdela údajně dopustit rasistické urážky domácího hráče.

„Kamara tvrdí, že mu Kúdela řekl, že je zas.aná opice. Není divu, že to Kamaru šokovalo a vyvolalo prudkou reakci jeho i dalších hráčů Rangers. Nemám důvod Kamarovi nevěřit, osobně ho sice neznám, ale působí na mě jako slušný člověk. Co si ale myslím já, není tak důležité. Teď je vše v rukou UEFA, musí dojít k důkladnému a úplnému prošetření toho, co se v Ibroxu stalo," pokračoval Dalglish.

Podle jeho mínění by měl řídící orgán evropského fotbalu v případě uznání viny vynést přísný trest. „Nestačí o tom (otázce rasismu) jen mluvit a sem tam rozdat pokuty v tisících eur. To nevyřeší jádro problému. Rok zákazu činnosti pro Kúdelu a vyřazení Slavie z Evropské ligy, jak navrhuje Kamarův právník? Neorientuji se v sazebníku, a proto přesně nevím, jaká možnost či výše postihu skutečně existuje, ale jsem pro ty nejpřísnější tresty," uvedl Dalglish.

Sir Kenneth Mathieson Dalglish
Narozen 4. března 1951 v Glasgow.
Získal tři mistrovské tituly ve Skotsku s Celticem Glasgow a v roce 1977 přestoupil do Liverpoolu jako náhrada za jinou útočnou hvězdu Kevina Keegana. V červeném dresu se radoval šestkrát z anglického titulu a třikrát vyhrál Pohár mistrů evropských zemí. Další tři liverpoolské mistrovské tituly přidal jako trenér a z lavičky také dovedl k nečekanému ligovému triumfu v roce 1995 Blackburn.
Za Skotsko odehrál 102 mezistátních zápasů a nastřílel 30 gólů.
Od roku 2017 nese Dalglishovo jméno jedna z tribun na liverpoolském stadionu Anfield. O rok později ho britská královna Alžběta II. povýšila do rytířského stavu.

Kúdela přiznal, že Kamarovi ve vyhroceném závěru pošeptal do ucha „You´re fu.king guy", jakýkoliv rasismus ale stejně jako klub důrazně odmítl. Slavia naopak podala na finského reprezentanta s africkými kořeny trestní oznámení, protože měl Kúdelu v útrobách stadionu po utkání udeřit pěstí. Podle vršovického klubu incidentu přihlíželi trenér skotského klubu Gerrard i zástupce UEFA, která se nyní případem zabývá. Ve čtvrtek už její vyšetřovatel slávistického stopera v souvislosti s událostmi na Ibrox Stadium vyslechl.

Reklama

Související témata: