Hlavní obsah

Pan Výjimečný znovu dotlačil svůj obávaný autobus až do finále. Ale pozor, ani Sevilla je neprohrává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosa narazí na kámen. Finále fotbalové Evropské ligy 31. května v Budapešti mezi AS Řím a FC Sevilla bude bitvou specialistů. Trenér José Mourinho až dosud vyhrál s Portem, Realem Madrid, Manchesterem United a Římem všech pět finále evropských pohárů, v nichž své týmy vedl. Jenže pozor, španělský protivník má o jednu čárku navrch. Sevilla vyhrála všech šest finále Evropské ligy a jejího předchůdce Poháru UEFA, do kterých postoupila...

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

José Mourinho slaví postup do finále Evropské ligy.

Článek

Leverkusen byl na domácím trávníku smutným hrdinou. Na střely vyhrál jednoznačně 23:1, jednogólovou ztrátu z Říma ovšem dorovnat nedokázal. Bezgólová plichta soupeři stačila.

„Leverkusen zkusil všechno a odehrál opravdu dobrý zápas," oceňuje německý internacionál Karů-Heinz Riedle. „Bayer hrál dobře a ve velkém tempu. Měli by být hrdí, co předvedli," přidává se další legenda Lothar Matthäus.

Jejich chvála ovšem neutěší ani českého reprezentanta Adama Hložka, který nastoupil až v 80. minutě odvety.

José Mourinho kdysi sám sebe označil jako Special One (Výjimečný). Svůj obávaný defenzivní autobus znovu dotlačil až do finále.

„Dvě finále za dva roky - skvělý výsledek a velký úspěch, letos ještě důležitější. Jako tým jsme dokázali skvělou věc," poukazuje záložník Bryan Cristante na loňský triumf v Konferenční lize.

„Je to neuvěřitelný tým. Nevím, jestli můžu od Říma chtít víc, ale tihle kluci si zaslouží něco speciálního," dme se pýchou Mourinho.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Římský Lorenzo Pellegrini (vlevo) a Moussa Diaby z Leverkusenu.

Duel jako by byl soubojem otce se synem. Mourinho stál proti Xabi Alonsovi, svému bývalému svěřenci z Realu Madrid. Španělský kouč Leverkusenu odehrál za portugalského manažera 151 zápasů během tří sezon.

„Že jsem se zapsal do historie Říma? Mým zájmem je pomoci klukům růst a ‚Romanistům', aby vždy dělali to nejlepší a přinášeli těmto lidem radost. Po dosažení dalšího evropského finále panuje velká radost," jásá šedesátiletý Portugalec.

Je potenciálně nejúspěšnějším trenérem v soutěžích UEFA: „Přemýšlím jen o AS. Jsem emocionálně spjatý s fanoušky. Znám tisíce, které tu byly. Mé emoce jsou spíše o tom, co jim mohu pomoci dosáhnout. Nejde o mě," ujišťuje.

Na finále se zaměří, až přijde čas. „Zatím jsem se staral o postup. Sevilla je velmi silný tým a má skvělé zkušenosti. Pak budeme o finále přemýšlet, teď myslíme na italskou ligu," říká Mourinho.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.