Hlavní obsah

Plzeňskou misi začal remízou. Teď proto musíme Šachtar porazit v odvetě, ví trenér Uhrin

Plzeň

Svou plzeňskou misi odstartoval nový kouč plzeňské Viktorie Dušan Uhrin úspěšně. V duelu druhého předkola Evropské ligy jeho nový tým s ukrajinským Šachtarem neprohrál a remízou 1:1 si uchoval naději pro odvetu příští týden v Doněcku. Samozřejmě že po naplnění prvních pohárových devadesáti minut mohl být ještě spokojenější... „Bývalo by pochopitelně lepší udržet jednobrankové vedení, takto je vše otevřené. Za týden musíme dát gól a vyhrát,“ připouštěl Uhrin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin během utkání Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Článek
Fotogalerie

Přál jste si ovšem vyhrát už v prvním zápase, při mistrovské premiéře na lavičce Plzně jste toužil ukrajinský Šachtar porazit. Dát mu gól a žádný neinkasovat. Představy vám vyšly jen z poloviny, takže i spokojenost je zřejmě poloviční...

Teprve po odvetě uvidíme, jakou má remíza v domácím prostředí cenu. Lepší by pochopitelně bylo po Teclově gólu vedení udržet, protože teď je nám jasné, že v Doněcku budeme muset vstřelit gól a vyhrát, abychom postoupili dál.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

S rumunským koučem na lavičce Šachtaru Lucescem máte kladnou bilanci, neboť jste se s ním utkal potřetí a ani tentokrát jste s ním neprohrál. Bylo vidět, že hru jeho týmu máte důkladně nastudovanou a že vás žádnými tahy nepřekvapil.

Však jsem také viděl osm předchozích střetnutí Doněcku a navíc jsme měli na jeho zápase dva pozorovatele. Věděli jsme, co nás čeká a utkání se podle těchto představ také vyvíjelo. Škoda jen, že po vedoucím gólu jsme tak rychle inkasovali, protože jinak jsme partii se Šachtarem zvládli takticky velice dobře.

Až překvapilo, jak jste si v defenzivě s pohyblivými, technicky perfektně vybavenými a individuálními schopnostmi obdařenými Brazilci v útočné linii ukrajinského mistra věděli rady a jak je třeba stoperská dvojice eliminovala.

Čišovský s Procházkou si počínali skutečně výborně. Tedy až na moment, kdy při vyrovnávacím gólu soupeře zaspali. Ale bylo to pro ně hodně těžké utkání, neboť Šachtar má velkou ofenzivní sílu. Když ale vedeme, neměli bychom se dopustit zbytečné chyby.

Ale na druhou stranu byl právě Čišovský strůjcem situace, po níž vstřelil Tecl vedoucí gól. A to přesto, že zřejmě dost dlouho váhal, zda má do soupeřovy šestnáctky na Horváthův trestný kop vůbec nabíhat...

Šlo o signál, který jsme v přípravě nacvičovali a při němž by se měl Marián dostávat před protivníkovu bránu z většího náběhu. Pravdou je, že tentokrát to bylo ze třiceti metrů, ale nakonec to vyneslo vedoucí gól.

Však i trenér Lucescu doznal, že jste měli hru jeho celku dobře prostudovanou a že po prvním vzájemném duelu ji budete mít prostudovanou ještě lépe.

Ale oni tu naši také, takže oba celky na tom budou stejně.

Před zápasem jste se nechal slyšet, že jste hru ukrajinského protivníka probíral i s otcem, který vám také jisté rady dal. Jak vám pomohly?

My se spíše než o hře Doněcku bavili o tom, jakou osobností trenér Lucescu je a jakou fotbalovou filosofii vyznává. To až čtvrteční utkání rozebereme a budeme se bavit o tom, jak na Ukrajině hrát.

S Doněckem šlo o první soutěžní duel Plzně pod vaším vedením. Jaké zjištění jste si z něho odnesl?

Z každého zápasu si lze vzít poznatky, jak a v čem se zlepšovat. Po Šachtaru konkrétně ten, že se nesmíme dopouštět zbytečných chyb, po nichž inkasujeme. A že třeba v ofenzivě musíme být odvážnější, že hlavně levá strana naší sestavy se v tomto směru musí zlepšit, protože s aktivitou hráčů na pravé straně jsem byl spokojen daleko víc. Ze zápasu ale plynou i zjištění příjemná. Třeba o Hořavovi, jenž patřil na hřišti k nejlepším. Vyrovnal se soupeřovým hráčům technikou, dokázal držet míč...

A co třeba poučení pro brankáře Kozáčika, který působil hlavně při trestných kopech dost nejistě a hned několikrát se s míčem doslova pral?

Šachtar si podobné situace vytváří proti každému soupeři, s nímž hraje, takže jsem očekával, že k nim může dojít. Byl jsem sice naštvaný, že k nim došlo, ale nezbývalo než věřit, že proti nám je nezužitkuje.

Reklama