Hlavní obsah

Sparta - Slovan Bratislava 4:0Poklid na hřišti i v ochozech. Sparta porazila Slovan a dostala se ve skupině Evropské ligy do vedení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Lafata 1 : 0
32. Krejčí 2 : 0
75. Costa 3 : 0
84. Lafata 4 : 0
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

V poklidu, který po půlhodině zavládl na hřišti a na rozdíl od prvního zápasu před dvěma týdny u Dunaje panoval po celou pohárovou odvetu i v ochozech, porazili fotbalisté pražské Sparty ve čtvrtém díle Evropské ligy bratislavský Slovan. Dvěma slepenými góly Lafaty a Krejčího na přelomu úvodních třiceti minut rozvrátili taktiku hostů a po výhře 4:0 si připsali na konto další tři body. Ba co víc - ujali se ve skupině I vedení a vytvořili si slibnou postupovou pozici před závěrečným domácím duelem s Neapolí a prosincovou cestou do Bernu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty David Lafata střílí úvodní gól utkání základní skupiny Evropské ligy proti Slovanu Bratislava.

Článek
Fotogalerie

Poučil se. Trenér Chovanec tedy určitě. Věděl, že na Letné musí zvolit jinou partituru, než v domácím duelu před dvěma týdny, a i proto vysunul obranný blok hodně před Pernišovu šestnáctku a nabádal své svěřence k důrazu, patřičné agresivitě a napadání domácích už na jejich polovině.

Půlhodinu šlo o taktiku docela účinnou, protože belasí ji prokládali i ofenzivním snažením a dokonce i několika střeleckými pokusy.

Pravdou ale je, že Sparta hrající ve stejném složení jako v posledním tuzemském ligovém duelu v Plzni, soupeři podobnou hru umožňovala, neboť opatrnost a obezřetnost se pro ni stala v úvodu pohárové partie hlavním příkazem. Do útočení se Lavičkovi svěřenci nehrnuli, jejich kombinační akce končily v uctivé vzdálenosti před šestnáctkou Slovanu a dlouho tudíž nepředstavovaly nebezpečí. Až po dvaceti minutách se nabídl Konatému první náznak šance, jenže než se k míči dostal, Kolčák mu ho snadno ukopl.

Lafata rekordní trefou Spartu probral

Kapitánu Lafatovi tudíž nezbylo, než na sebe vzít jako obvykle roli vysvoboditele a svůj tým probrat. Příležitost, do které ho poslal Vácha, zužitkovat navzdory Kolčákovým chvatům ve stylu kung-fu bravurně a patnáctou pohárovou trefou ve sparťanském dresu překonal klubové střelecké ikony Ivana Mráze a Horsta Siegla.

Hlavně však svůj tým probudil, takže o chvíli později přidal Krejčí druhou branku a Chovancovi na lavičce Slovanu začal návrat na Letnou náramně hořknout. Sparta vedla, sebevědomí měla rázem na rozdávání a pohárovou partii zákonitě ovládla.

Po půli už jen na jednu bránu

Po přestávce už se hrálo jen na jednu bránu, neboť Slovan z Letné doslova odkráčel. Naprosto rezignoval na jakékoli ofenzivní snažení, natož pak úsilí s nepříznivým skóre alespoň něco provést, za půlící čáru se dostával zcela výjimečně a zaměřil se jen na to, aby už neinkasoval. Jako by na víc neměl ani odvahu, ba ani síly.

Sparta tak měla jasně navrch a narůstající převahu také zúročila. Po rohovém kopu a následném závaru před Pernišem dotlačil Costa nadvakrát míč do sítě a od té chvíle už nebylo tuplem co řešit. Zvláště, když kanonýr Lafata přidal po Kadeřábkově výzvě další branku. Mimochodem už pátou, kterou vstřelil ve skupině!

Sparta si v poklidu pohlídala nejen zaslouženou výhru, ale s devíti body se vyšvihla i na první příčku skupiny I díky lepšímu skóre před Neapol.

Zápas 4. kola základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Slovan Bratislava 4:0 (2:0)
Branky: 29. a 84. Lafata, 32. L. Krejčí, 75. Costa. Rozhodčí: Jeskov - Averjanov, Dančenko (všichni Rus.). ŽK: Peltier (Slovan). Diváci: 13 875.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Matějovský, Vácha (79. Mareček), Dočkal (72. Vacek) - Konaté, L. Krejčí - Lafata (88. Bednář). Trenér: Lavička.
Slovan: Perniš - Bagayoko, Kolčák, Niňaj, Čikoš - Žofčák, Lásik, Milinkovič, Grendel (80. Štefánik), Kubík (73. Vittek) - Peltier (46. Soumah). Trenér: Chovanec.
Postoupí Sparta ze skupiny I do vyřazovací fáze Evropské ligy?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
Celkem hlasovalo 16934 čtenářů.

Reklama

Související témata: