Hlavní obsah

Prezident UEFA Platini vypovídal před soudem v kauze Sion

Prezident UEFA Michel Platini dnes zhruba dvě hodiny vypovídal před úředníky civilního soudu ve švýcarském kantonu Vaud v kauze Sion. Šéf evropské unie musel vysvětlovat, proč jeho organizace ignoruje nařízení soudu vrátit Sion do Evropské ligy.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Předseda UEFA Michel Platini vypovídal před soudem .

Článek

"Prezident opravdu s potěšením zodpověděl jako svědek otázky vyšetřovatele," řekl novinářům mluvčí UEFA Alexandre Fourtoy. "Dále to nebudeme komentovat, aby mohla justice nasbírat potřebné informace a udělat své vlastní závěry," dodal.

UEFA Sion vyřadila z Evropské ligy kvůli tomu, že v srpnovém předkole proti Celtiku Glasgow nasadil šest nových hráčů. Podle UEFA a FIFA přitom ale stále nesměl provádět transfery, protože byl v trestu za porušení přestupních pravidel v roce 2008.

Sion však tvrdí, že si svůj trest už odsloužil, a když neuspěl s odvoláním u UEFA, obrátil se na civilní soud. Ten dal švýcarskému klubu zapravdu a nařídil evropské unii, aby ho do EL vrátila. To zatím UEFA neudělala s tím, že jí pravidla neumožňují zvrátit rozhodnutí své nezávislé disciplinární komise. Za každý den neuposlechnutí nařízení soudu platí UEFA pokutu 1000 franků (20 tisíc korun).

V pondělí unie na výzvu soudu mu zaslala tři možné scénáře návratu Sionu do Evropské ligy do skupiny s Atlétikem Madrid, Rennes, Udine a Celtikem. UEFA ovšem hodlá Sion zařadit zpět do soutěže pouze v případě, že klub se svým požadavkem uspěje u arbitrážního soudu pro sport v Lausanne.

Unie požádala, aby čtyři potenciální soupeři Sionu byli v tomto komplikovaném případu považováni za zúčastněné strany. UEFA už pro jejich zástupce zorganizovala na pátek setkání, na němž by se měly probírat možnosti návratu Sionu do EL.

Reklama

Související témata: