Hlavní obsah

Priske o Liverpoolu: Největší výzva, ale špatné vzpomínky. Betonovat proti favoritovi neplánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na věhlasný Liverpool se chystá pošesté v kariéře. Trenér fotbalové Sparty Brian Priske s anglickým gigantem změřil síly třikrát coby hráč Portsmouthu a dvakrát v roli kouče Midtjyllandu. Prozatímní bilance? Čtyři prohry, jedna remíza. „Nemůžu říct, že bych na Liverpool vzpomínal s láskou,“ přiznal dánský kouč na tiskové konferenci před čtvrtečním otvírákem osmifinále Evropské ligy.

Přijde konečně změna? Trenér Sparty Brian Priske má zatím na Liverpool jen špatné vzpomínkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Liverpoolu jste čelil již pětkrát, jak na zápasy vzpomínáte?

Pouze špatně. (smích) Párkrát jsem proti němu už prohrál. Nemohu tím pádem říct, že bych na Liverpool vzpomínal s láskou.

Kromě souboje s Liverpoolem změříte síly i se slavným trenérem Jürgenem Kloppem. Je něco, čím vás inspiroval?

Takové otázky dostávám nerad. Ke Kloppovi chovám respekt, stejně jako k celému Liverpoolu. Jsou velice úspěšní a daří se jim, ale nerad bych vypichoval něco konkrétního. Nezajímá mě tolik, proti komu hrajeme a kdo daný tým trénuje. Záleží mi na našem výkonu. Náplní mé práce je Sparta a příprava kluků na to, aby vyhráli.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Sparty Brian Priske na tiskové konferenci před úvodním utkáním osmifinále fotbalové Evropské ligy Sparta Praha - Liverpool

Liverpool má rozsáhlou marodku, v posledních měsících využívá mladé hráče z akademie. Je kvůli tomu obtížnější se na něj chystat?

Určitě je těžší odhadovat, kdo bude hrát. Samozřejmě sledujeme, koho by soupeř mohl mít k dispozici, ale spíše se snažíme udělat obrázek o tom, jakým způsobem se bude prezentovat celý tým. Ať už nastoupí kdokoliv, bude disponovat individuální kvalitou a naši kluci budou mít hodně práce. I mladíci v kádru Liverpoolu už okusili velké zápasy v Premier League.

Za dobu, co trénujete Spartu, jste ji výrazně posunul. Jak to vnímáte před tak velkým zápasem?

Nejdůležitější bude náš přístup. Moc nás těší progres, kterého jsme obzvlášť v Evropě dosáhli. Musíme si udržet úroveň i při takové výzvě. Možná té nejtěžší, které jsme kdy čelili. Uvidíme, jak se můžeme měřit s top kluby.

Úspěchy vám přinesl ofenzivní fotbal, budete se ho držet i proti tak silnému soupeři?

Na to mám jednoduchou odpověď – ano, budeme. Styl hry zůstane stejný.

Změní se něco v přípravě, když evropský dvojzápas začínáte doma? V této sezoně jste zatím pokaždé poprvé hráli venku.

Ne, chystáme se stejně jako na ostatní pohárová utkání. Samozřejmě je rozdíl, když před domácí odvetou víte, jaký výsledek vám stačí, ale na přípravě to nic nemění. Víme, že potřebujeme podat top výkon v obou zápasech. Doma nám k tomu snad pomůžou fanoušci, kteří jsou na Letné vždy úžasní.

Jako důkaz může sloužit, že příznivci Sparty vyprodali hostující sektor pro odvetu na Anfield Road během pár minut…

To je naprosto fantastické. Jak už jsem říkal mnohokrát, máme neskutečné fanoušky. Vyprodávají sektory i ve venkovních zápasech Fortuna ligy, takže mě to nepřekvapuje. Jsou pro nás důležití, musím před nimi smeknout.

Reklama