Hlavní obsah

Rodáci se těší domů. Sparta začne tam, kde loni skončila

Praha

Sezónu odstartují v kvapíkovém rytmu. Fotbalisté pražské Sparty půjdou z českého kvinteta do pohárových bitev jako první. Ve 2. předkole Evropské ligy se utkají se srbským Spartakem Subotica, který ve čtvrtek vyřadil severoirský klub Coleraine.

Foto: Liam McBurney, ČTK/AP

Fotbalisté Spartaku Subotica oslavují gól na hřišti severoirského Coleraine.

Článek
Fotogalerie

Letenští dostali šanci napravit poslední srbský výbuch. Loni vypadli hned ve 3. předkole Evropské ligy po výsledcích 0:2 a 0:1 s Crvenou zvezdou Bělehrad.

„Je jedno, koho bychom si přáli víc. Zápasy našich potenciálních soupeřů jsme samozřejmě sledovali. Měli jsme na nich své lidi, díval jsem se na celé. Srbský tým je kvalitnější, ale po výsledku prvního zápasu bylo vše otevřené. Chystali jsme se na oba soupeře," předeslal trenér Pavel Hapal.

Favorizovaný Spartak v úvodním zápase 1. předkola doma až v šesté minutě nastavení zachránil z penalty remízu 1:1. V ostrovní odvetě si výhrou 2:0 zajistil postup.

Pražané začnou 26. července v Novém Sadu, kde Subotica hraje své pohárové zápasy, domácí odveta přijde na řadu 2. srpna.

Plavšič za Spartak hrál

V kabině samozřejmě ožili všichni čtyři Srbové. Nováček Uroš Radakovič se v Novém Sadu narodil, stejně jako Srdjan Plavšič, který jednu sezónu dokonce hrál za Suboticu. Domů se těší také Vukadin Vukadinovič a Mihailo Ristič. Nejvíc ze všech si asi Suboticu přál Radakovič. Pro sobotní ligovou premiéru s Opavou má stop za vyloučení ještě v dresu Olomouce. Pohárový los mu tedy přihrál šanci absolvovat soutěžní premiéru v rudém dresu právě v místě rodiště.

„Pro mě určitě speciální zápas. Od doby, kdy jsem tam hrál, ale uplynuly tři roky a Spartak se dost proměnil, zůstali tam jeden nebo dva hráči. Fotbalové prostředí je tam pořád kvalitní a rozhodně není náhoda, že skončili čtvrtí v lize. Svou kvalitu Spartak má," líčí Plavšič.

Bouřlivého prostředí se prý Sparta tentokrát příliš obávat nemusí. „Kromě Crvené zvezdy a Partizanu ostatní kluby v Srbsku nemají tak velkou fanouškovskou základnu. Navíc nebudou smět hrát na svém stadiónu, nastoupíme v Novém Sadu. Myslím si, že žádná bouřlivá atmosféra tam nebude," věří Plavšič.

Reklama

Související témata: