Hlavní obsah

Rybalkův gól bude možná na Silvestra obíhat celý svět, usmíval se po výhře v Udine liberecký brankář Kovář

Terst/Praha

Byl to velký liberecký večer. Fotbalisté Slovanu zaznamenali v italském Terstu jeden z nejcennějších výsledků v evropských pohárech. V roce 2002 dokázali v předkole Ligy mistrů zdolat doma AC Milán 2:1. Ani senzační výhra proti týmu nabitého hvězdami jim však tehdy postup do milionářské soutěže nezajistila. Po jedenácti letech mají Severočeši další obrovskou šanci vyřadit přední italský celek. Na hřišti v Terstu porazili v úvodním zápase play off Evropské ligy domácí Udine 3:1 a výrazně se přiblížili účasti v základní skupině.

Foto: Walter Parisotto, ČTK/AP

Liberecký obránce Ondřej Kušnír se raduje ze vstřelení branky do sítě Udine v úvodním utkání play off Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Liberec byl v duelu proti pátému týmu loňského ročníku Serie A pasován do role jasného outsidera, a to i přesto, že Udine muselo úvodní souboj kvůli rekonstrukci stadiónu Friuli sehrát v 73 kilometrů vzdáleném Terstu.

Udine chtělo rozhodnout o postupu už v prvním zápase, jenže podještědský celek soupeře i přihlížející diváky doslova šokoval. Ačkoli si italský tým vytvořil místy až drtivý tlak, Liberec dal domácím lekci z produktivity, vytěžil z minima maximum a krásnými trefami se postaral o velké překvapení.

"Před zápasem jsem si přál uhrát výsledek, který by nám uchoval naději do odvety, abychom měli o co hrát. Po dnešku naděje určitě žije. Soupeř hlavně v prvním poločase předvedl velký výkon, je to top tým," uvedl po zápase liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Kušnír: Takový zápas jsem nikdy nezažil

Udine si vypracovalo řadu vyložených šancí, liberecká obrana v čele s výborným Kovářem však i s pořádnou porcí štěstí téměř všechny přečkala bez úhony. Brankáři Slovanu navíc ve třech případech pomohla branková konstrukce.

"Takový zápas jsem nikdy nezažil. Měli jsme štěstí, ale v takových zápasech ho potřebujete mít na své straně. Devadesát procent času nás mačkali, my byli třikrát u jejich brány a dali z toho tři góly. Dva padly po krásných střelách, trefili jsme to nádherně. Jsme rádi za výsledek, protože soupeř ukázal velikou kvalitu. Měli jsme štěstí, ale k takovým zápasům to patří," přiznal obránce Ondřej Kušnír.

Zkušený pravý bek zasadil v 83. minutě soupeři parádní ranou nesmírně důležitý třetí úder. Jeho radost však trochu zkalila žlutá karta, kterou během druhé půle obdržel. A protože byla už třetí v tomto ročníku, odvetu bude sledovat jen z hlediště. "Štve mě, že o takový zápas přijdu. Každopádně si z Itálie vezeme perfektní výsledek, ukázali jsme velký týmový výkon."

Kovář: Výhra je fantastická

Vynikající zápas odchytal i gólman Přemysl Kovář, který nestačil pouze na střelu Gabriela Silvy z bezprostřední blízkosti. "Je to pro mě jeden z největších okamžiků kariéry. Už před zápasem jsme věděli, že jenom výkon na hranici možností nám umožní hrát o dobrý výsledek. A nám se to povedlo. Třeba Rybalka trefil asi životní gól, který na Silvestra možná bude obíhat celý svět," komentoval výstavní trefu ukrajinského záložníka, který odstartoval famózní liberecký večer.

Kovář si dobře srovnal tyče, které orazítkovali Italové hned třikrát. Už v 6. minutě po dravém průniku Kolumbijec Muriel, v závěru duelu pak po rohu Basta a v nastavení i Danilo.

"Několikrát jsme měli štěstí, já musím děkovat i brankovým konstrukcím, že mě dnes třikrát zachránily. Každopádně výhra 3:1 je fantastická, dá nám velkou sílu do domácí odvety, kdy se porveme o postup," hlásil Kovář.

Slovan má dveře do základní skupiny otevřené dokořán. U Nisy mu za týden stačí k postupu remíza i porážka 0:2. Liberečtí cítí velkou šanci. "Jsme teprve v poločase. Pořád si myslím, že to je vyrovnané. Dobře jsme viděli, jak dobrý soupeř Udine je," prohlásil Kušnír, se kterým souhlasil i liberecký lodivod. "Jsme v poločase, v Liberci to ještě budeme mít těžké. Po dnešku však musím hráčům poděkovat za statečný výkon. Takového vítězství si moc vážíme," uzavřel Šilhavý.

Reklama

Související témata: