Hlavní obsah

Sevilla rozdrtila Middlesbrough a má Pohár UEFA

EINDHOVEN

Fotbalovější pojetí vyneslo hráčům FC Sevilla premiérový triumf v evropských pohárech. Ve středečním finále Poháru UEFA deklasovali Španělé anglický klub FC Middlesbrough 4:0 a jejich fanoušci mohli začít s mohutnými oslavami přímo v nizozemském Eindhovenu. Dlouho vyrovnaný zápas se však lámal až v závěru; vítěz dokázal během posledních dvanácti minut utkání nastřílet tři branky.

Článek

S napětím očekávaný duel začal oboustrannou snahou o nátlakový fotbal a rychlý rozhodující gól. Před začátkem se předpokládal nervózní průběh, ale oba týmy nechaly ostych z velkého zápasu v kabině a diváci se vůbec nenudili.

Jako první se mohli radovat britští fandové, protože v šesté minutě Rochemback po sporném faulu na Viduku střílel trestný kop a s jeho ránou měl gólman Palop plné ruce práce. S přibývajícími minutami se ale stále více osmělovala nejen španělská lavina v hledišti, ale také hráči Sevilly.

Jejich technická hra s řadu přihrávek ve středu pole zakončených kolmými pasy bavila, ale na branku si musel španělský celek počkat do 27. minuty, kdy Daniel poslal z třiceti metrů kolmý pas středem šestnáctky a tam byl Luis Fabiano v hlavičkovém souboji překvapivě silnější než stoper Riggot.

Také druhý poločas začal lépe tým z Pyrenejského poloostrova a v 49. minutě nescházelo mnoho, aby falšovaný míč z Adrianovy kopačky skončil v růžku Schwarzerovy branky. Ovšem anglický tým se už začínal nadechovat v tradičnímu silnému druhému poločasu. V 52. minutě měl Viduka k vyrovnání skutečně velmi blízko, jenže australský kanonýr ideální centr z pravé strany nasměroval z malého vápna pravačkou pouze do vybíhajícího Palopa.

V 59. minutě pak gólman vytlačil na roh nebezpečný centr střídajícího Maccaroneho. Anglický klub přidal po pauze zřetelně na agresivitě a často dostával technického soupeře pod tlak, jenže až na Hasselbainkův nebezpečný trestný kop z 69. minuty se nemohl dostat do další velké šance.

Vedoucí mužstvo naopak využívalo typické zbraně týmu, který brání velké vítězství. Sevilla hrála na brejky a do anglické defenzivy pronikala stále snadněji v závislosti na tom, jak kouč McClaren posílal na trávník čerstvé ofenzivní hráče. V 73. minutě měl proto Daniel velkou šanci po tvrdé střele z pravé strany, jenže Schwarzer míč odvrátil znovu na roh.

Maresca se trefil dvakrát

Smolný zápas ale hrál brankářův australský krajan Viduka, který měl v 75. minutě další slibnou možnost. O minutu později přehlédl německý rozhodčí Fandel penaltový zákrok, kterého se na něho dopustil stoper Navarro.

To byla také poslední příležitost, aby anglický celek zápas zlomil ve svůj prospěch. V 78. minutě totiž přišel další kontr soupeře, po němž vstřelil Maresca druhý gól a na obávaný závěr Middlesbrough už nedošlo. Sevilla se ukázala jako chytřejší tým a trenéru McClarenovi jeho poslední zápas na soupeřově lavičce pořádně zhořkl.

Zvlášť když mu dobře naložení Španělé v závěru naložili ještě dvě další branky. Znovu se trefil Maresca a potupu poražených dokonal gólem na konečných 4:0 Kanouté.

Pohár UEFA - finále
FC Middlesbrough - FC Sevilla 0:4 (0:1)
Branky: 78. a 84. Maresca, 27. Luis Fabiano, 89. Kanouté. Rozhodčí: Fandel (Něm.). ŽK: Rochemback - Daniel, Escudé, Maresca. Diváci: 31.300 (vyprodáno).
Middlesbrough: Schwarzer - Parnaby, Riggott, Southgate, Queudrue (70. Yakubu) - Morrison (46. Maccarone), Rochemback, Boateng, Downing - Viduka (86. Catermole), Hasselbaink. Trenér: McClaren.
Sevilla: Palop - Daniel, Navarro, Escudé, David - Navas, Jose Marti, Maresca, Adriano Correia (86. Puerta) - Luis Fabiano (72. Renato), Saviola (46. Kanouté). Trenér: Ramos.

Reklama

Související témata: