Hlavní obsah

Shearer, Bale, Walcott, ty všechny Svatí vychovali. I na Spartu míří jejich mladé pušky

Praha

Gareth Bale, Adam Lallana, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain. Co mají tito fotbalisté společného? Všichni jsou produktem mládežnické akademie Southamptonu, který v minulosti vychoval třeba i kanonýra Alana Shearera. Přestože mají Svatí početný kádr čítající reprezentanty několika zemí, trenér Puel nejspíš i na Spartě nasadí mladé pušky z vlastní líhně.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Velšský fotbalista Gareth Bale z Realu Madrid je momentálně nejblyštivějším odchovancem Southamptonu.

Článek
Fotogalerie

Portugalci, Holanďani, Francouzi, Irové... Pro Southampton není problém nakoupit armádu cizinců. Přesto vedle nich nacházejí uplatnění také odchovanci z vlastní vyhlášené akademie. V současném áčku zdomácněl třeba záložník James Ward-Prowse (22), o slovo se teď hlásí také obránce Sam McQueen (21). Proti Spartě ještě v úvodním duelu Evropské ligy nenastoupil. Pohárový debut si odbyl až na San Siru a oba zápasy proti Interu Milán hned odehrál celé.

„Vedla k tomu dlouhá cesta. Jsem v klubu dvanáct, třináct let. Mám tady spoustu velmi dobrých přátel, kteří jdou od akademie společně se mnou. Za všechno vděčím klubu. Před premiérou na San Siru jsem ani nespal. Neuvěřitelný zážitek," líčí McQueen.

Když k týmu přišel kouč Claude Puel, mladík zavětřil šanci.

„Nový trenér pro nás znamenal velkou změnu. Rychle jsme ale pochopili, co chce hrát. Příliš šancí jsem zatím nedostával, ale on ve mně vidí potenciál. Jsem mu za to vděčný. Okusil jsem Premier League i evropské poháry, o tom jsem vždycky snil," rozplývá se McQueen.

Holoubek se o model protivníka zajímá

A teď střih do Prahy. Pulkrab, Dudl, Havelka, Mustedanagič, Christian Frýdek. To všechno jsou holoubčata, jež nedávný trenér úspěšného dorostu Sparty tahá při rozsáhlé marodce dospělých do áčka. A Svatí pro něj mohou být příkladem.

„Vždycky mě zajímají takové kluby, které spoléhají na vlastní akademii. Chtěli bychom tu také mít takový model," netají David Holoubek.

„Jsem rád, že širší veřejnost vnímá, že se s mládeží ve Spartě pracuje dobře. Že kluci i na pár štěků v áčku mohou být přínosní a zajímaví. Za to patří velký dík především trenérům ze Strahova. Honza Kopaňko nebo Jarda Vavříček tam odvádějí velkou práci," poukazuje Holoubek.

Puel nasazuje mladé systematicky

Southampton není pod tlakem kádrové nouze, odchovance zařazuje systematicky.

„Mladším pomáháme. Důležité je, aby hráli v klidu. Jsme hrdí na naši akademii, ale máme v týmu taky dost zkušených," říká ostřílený irský útočník Shane Long.

„Vždy se snažím vybrat vyrovnaný tým. Hned v neděli hrajeme ligový zápas s Evertonem, který se může lépe připravit. V tom je Liga mistrů výhodnější, hraje se v úterý a ve středu, takže je víc času se vzpamatovat. Musíme to brát v úvahu, nedá se vyhrávat jen s jedněmi a těmi samými hráči. Máme mladé i zkušené a já jim věřím, že i na jaře zůstaneme v obou soutěžích," avizuje trenér Puel před duelem na Letné.

Čtvrteční zápas Sparta - Southampton se hraje od 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Spartou a Southamptonem?
Vyhraje Sparta
35,2 %
Utkání skončí remízou
27,1 %
Zvítězí Southampton
37,7 %
Celkem hlasovalo 4324 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.