Hlavní obsah

Slavia narazí na kodaňského Wengera, který cepoval i nerozlučnou českou dvojici

Pavel Dosadil (Kodaň)Sport.czPrávo

Svého času byli nerozlučnou českou dvojicí v elitním dánském klubu. Fotbaloví internacionálové Libor Sionko a Zdeněk Pospěch vzpomínají na angažmá v FC Kodaň jen v dobrém. Oba jsou zvědaví, jak si jejich bývalý tým povede ve večerním duelu Evropské ligy proti pražské Slavii. Zápas se hraje od 18:55. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Čeští legionáři v dánských službách Libor Sionko (vlevo) a Zdeněk Pospěch před tréninkem FC Kodaň.

Článek
Fotogalerie

Co se vám po letech nejvíc vybaví, když se řekne FC Kodaň?

Sionko: Hlavně dva a půl roku, co jsme v Dánsku s rodinou strávili. Řeknu fantastických, fotbalově i způsobem života. A spousta přátel, jež jsme tam získali.

Pospěch: Krásné vzpomínky na tři a půl sezóny! Především spousta parádních zápasů, zisk tří titulů, účast v Lize mistrů i Evropské lize. Kodaň je navíc krásné město, takže pro mě jedna z vůbec nejlepších životních etap.

V barvách FC Kodaň
Libor Sionko (41 let)
Od července 2007 do ledna 2010. V roce 2009 získal double.
Zdeněk Pospěch (39)
Od ledna 2008 do února 2011. Také double 2009, v letech 2010 a 2011 titul.

Jste s bývalým klubem stále v kontaktu?

Sionko: Mužstvo se hodně obměnilo, zůstali asi tři hráči. Ale realizační tým pokračuje prakticky stejný. Však už mi kluci volali, že až přijedou na Slavii, musíme se den před zápasem na hotelu v Praze sejít.

Pospěch: Výsledky nadále sleduji. Občas si napíšeme a loni jsem se samozřejmě byl podívat, když hráli se Zlínem.

Na lavičce s výjimkou dvouleté přestávky stále sedí Staale Solbakken, pod nímž jste kopali i vy. Pro Kodaň je norský kouč asi osudový trenér...

Sionko: Pro klub je ikona. Jede podle anglického modelu jako Wenger. Zavedl systém, který nese úspěchy, má absolutní důvěru. Když tedy přijde jedna slabší sezóna, klub trenéra podrží a jede se dál. Klobouk dolů, v české lize prakticky není možné, aby nějaký trenér tak dlouho působil u jednoho z nejlepších týmů...

Pospěch: Určitě ano, vždyť s ním se váží největší úspěchy. Padli si s klubem do oka, srdeční záležitost. A svědčí oběma stranám.

V minulé sezóně obsadila Kodaň až čtvrté místo v lize. Jak se srovnala s neúspěchem?

Sionko: Ani v Dánsku není snadné držet se neustále na špici. Každý se chce na Kodaň vytáhnout. Mají víc kvalitních klubů, takže jednou za čas klidně mohou být až čtvrtí. Zachovali klid a teď už zase útočí na titul.

Pospěch: Loni začali mužstvo trochu obměňovat, měli zraněné některé klíčové hráče. Trenérovi však věří a jdou dál. U nás jsme strašně netrpěliví, zajímá nás jen současná, maximálně příští sezóna. Kodaň pracuje s perspektivou na mnohem delší období.

Nakolik je reálné, že se Kodaň zase vrátí do Ligy mistrů?

Sionko: Mají podobný problém jako české kluby, musí se do ní prokousat ze zrádné kvalifikace. Sparta i Slavia se daly na nákup cizinců, ale Kodaň má přece jen větší možnosti získat třeba Brazilce nebo Argentince. Mají na to, aby se v LM zase objevili.

Pospěch: Souhlasím, předkola jsou ošidná. Ale Brazilce v případě potřeby klidně zaplatí. Liga mistrů je pro ně cílem každou sezónu.

Duel Kodaň - Slavia bude konfrontací elitních týmů dánské a české ligy. Co od zápasu očekáváte?

Sionko: Můžeme se těšit, oba týmy hrají útočný fotbal. A uspět mohou oba dva.

Pospěch: Oba jsou ve formě, čekám vyrovnanou bitvu. V mírné výhodě je podle mě přece jen Kodaň. Jednak domácím prostředím, pak i s ohledem na marodku Slavie.

Tipnete si výsledek?

Sionko: Vždycky, když v pohárech hraje český tým, mu přeju, ať získá tři body.

Pospěch: Tipovat nechci, ale odpovím stejně. Slavii sice moc nefandím, ale když hraje na pohárové scéně, tak jí budu přát, aby získala body.

Reklama

Související témata: