Hlavní obsah

Slavia se statečně pere, český fotbal je přesto v pohárech na pokraji katastrofy

Aktualizováno

Senzační postup, z pohledu dalších sezon ovšem tak trochu Pyrrhovo vítězství. Fotbalisté pražské Slavie postupem do osmifinále Evropské ligy posunuli český koeficient na 19. místo pohárového žebříčku. Což je stále málo. Aby si domácí kluby udržely i pro přespříští sezonu pět míst v pohárové Evropě, museli by sešívaní do konce ročníku dotlačit Českou republiku minimálně na 15. místo. A to je v konkurenci Švýcarska, Chorvatska a Řecka, jimž také zbývá jeden zástupce ve hře, úkol takřka nesplnitelný.

Je to sportovní zázrak, říká o postupu Slavie Jindřich Trpišovský. Teď by se rád podíval na Old TraffordVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Jsou poslední českou nadějí a dělají, co je v jejich silách. Díky slávistům se Češi posunuli aspoň na 19. místo pohárového žebříčku.

Přišlo jim vhod, že ve čtvrtek skončily CZ Bělehrad a Maccabi Tel Aviv. Naopak Young Boys Bern, Dinamo Záhřeb a Olympiakos Pireus jdou dál, takže i největší konkurenti v bitvě o klíčovou 15. příčku mohou vylepšovat své zisky.

„Strašně mě trápí, že klesá koeficient a klesáme v žebříčku klubů. V pohárech jsem strašně fandil Spartě a Liberci. Pomohlo by nám, kdyby oba kluby postoupily, nám třeba chybí tři body z Hapoelu," povzdechl si Jaroslav Tvrdík při hodnocení podzimu pro ČT sport.

„Za mě úspěch obecně pro český fotbal, reprezentace a 21 se dostaly na EURO, tři kluby v Evropské lize. Bezesporu sportovní úspěch, ale z pohledu koeficientů trpím tím, že přespříští rok je nevratně dáno, že budeme mít jeden klub v kvalifikaci Ligy mistrů a tři kluby v konferenční lize," poukazuje šéf Slavie na katastrofu, k níž se domácí kluby blíží.

Příjmy z pohárů poklesnou

„Pak to bude finančně pro celý český fotbal velmi těžké, protože jsme si zvykli, že sem v posledních letech plynou příjmy z mezinárodních soutěží," zdůrazňuje Tvrdík hlubší souvislosti.

Pro sezonu 2021/22 ještě mají tuzemské kluby pět míst. Český mistr půjde do 2. předkola mistrovské části Ligy mistrů, vicemistr do 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů. Vítěz domácího poháru začne ve 3. předkole Evropské ligy, třetí a čtvrtý tým ligy pak v 2. předkole nové Evropské konferenční ligy.

Pak už hrozí ztráta jedné místenky. Pokud Češi vypadnou z první patnáctky, přijdou o druhé místo v kvalifikaci Ligy mistrů a počet jejich zástupců v pohárech klesne na čtyři. V přespříští sezoně by tak šel do kvalifikace Ligy mistrů pouze šampion, zbylou trojici by čekala konferenční liga.

Bitva o klíčovou 15. příčku
14. Dánsko27,8750/4
15. Kypr27,7500/4
16. Srbsko26,7500/4
17. Švýcarsko26,2251/4
18. Chorvatsko25,6751/5
19. Česká republika25,6001/5
20. Řecko25,6001/5
21. Izrael24,3750/4
22. Norsko20,5001/4
Zlomek udává, kolik zástupců pokračuje/kolik jich sezonu zahájilo.

Reklama

Související témata: