Hlavní obsah

Slávisté říkají, že lžeme? To se mě dotýká, soptí Gerrard

Glasgow/Praha

Třaskavá atmosféra panovala na Ibrox Stadium v Glasgow v odvetě osmifinále Evropské fotbalové ligy mezi domácími Rangers a pražskou Slavií. A nezhasla se závěrečným hvizdem izraelského sudího, ba právě naopak. V útrobách stadionu došlo podle informací slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka k fyzickému napadení stopera hostí Ondřeje Kúdely, který měl podle domácích ve vyhroceném závěru utkání rasisticky urazit hráče tmavé pleti Glena Kamaru.

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu KamaroviVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

„Glen (Kamara) říká, že šlo o rasistickou urážku. Proto teď nemám ani trochu chuť mluvit o fotbale, i když musím uznat, že Slavia byla v součtu obou zápasů lepším týmem a postupuje zaslouženě. Incident, který se stal, ale s fotbalem nemá nic společného. Doufám, že to UEFA podrobně vyšetří a nezamete pod koberec," prohlásil na tiskové konferenci po zápase kouč domácích Steven Gerrard.

Kúdela ve vyhecovaném závěru zápasu, který Rangers dohrávali bez dvou vyloučených Kemara Roofeho (brutálním šlapákem vyřadil ze hry brankáře Ondřeje Koláře) a Leona Baloguna, po jednom z dalších nesportovních zákroků domácích s rukou zakrývající ústa cosi řekl záložníkovi tmavé pleti Kamarovi. Vyprovokoval tím na hřišti strkanici, která po částečném uklidnění na hřišti podle slávistických informací pokračovala po závěrečném hvizdu v tunelu.

Gerrard se po závěrečném hvizdu vydal za trenérem Slavie Jindřichem Trpišovským a delegátem UEFA a požadoval vysvětlení. „S Glenem (Kamarou) mám velmi silný vztah, stoprocentně mu věřím. Další hráči okolo to slyšeli také. Jsem teď naštvaný. Když budu chtít něco někomu říct, nebudu si přece zakrývat rukou ústa a šeptat mu to do ucha. A že se soupeřovi lidé snaží svého hráče bránit a říkají nám lháři, to se mě dotýká. To je pro mne zklamáním," pokračovala bývalá ikona Liverpoolu a anglické reprezentace s tím, že nyní je řešení na straně UEFA, delegátů zápasu a k odezírání ze rtů je možno využít i technologie VAR.

Slavia obvinění, že se Kúdela dopustil rasistické urážky, rezolutně odmítla a označila za smyšlené nařčení. Slávistický stoper přiznal, že Kamarovi nadával, ale bez rasistického podtextu. Český klub podle mluvčího vršovického klubu po Kúdelově napadení v útrobách stadionu přivolal policii, která výpravu evakuovala ze stadionu. Podle některých skotských zdrojů však k žádnému útoku nedošlo...

Evropská fotbalová unie (UEFA) v pátek dopoledne uvedla, že o incidentech z utkání Rangers - Slavia ví a čeká na zprávu rozhodčích. Vyjádření ke scénám, k nimž došlo po zápase v tunelu Ibrox Stadium, dnes rovněž poskytne rovněž glasgowská policie.

Český mistr po remíze 1:1 v Edenu vyhrál v odvetě na hřišti skotského šampiona po gólech Petera Olayinky a Nicolae Stanciua 2:0 a postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy. Při losování od 13:00 SEČ se dozví dalšího soupeře.

Rangers nepřišli s ostrým obviněním soupeře poprvé. V prosinci po venkovní výhře 4:0 ve skotské lize nad týmem Ross County Jezdci nařkli útočníka Michaela Gardyneho z homofobních urážek na adresu Connora Goldsona a Alfreda Morelose. Skotská asociace po prošetření údajného incidentu pětatřicetiletého hráče zprostila obvinění.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: