Hlavní obsah

Sparta v EL vykročila k postupu, Plzeň veze z Rumunska bod. Liberec spasí jen zázrak

Praha
Aktualizováno

Tři různé výsledky předvedly české fotbalové týmy ve čtvrtých zápasech základních skupin Evropské ligy. Sparta zvítězila na Letné nad izraelským Hapoelem Beer Ševa 2:0 a postup ze skupiny K má na dosah. Plzeň potřinácté za sebou nedokázala na evropské scéně zvítězit, v Bukurešti remizovala s Astrou Giurgiu 1:1 a postupové šance Západočechů dostaly další ránu. To Liberec spasí už jen zázrak. Po porážce 0:3 na hřišti Fiorentiny má v tabulce skupiny J jediný bod a je poslední.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty se radují z gólu, který vstřelil David Lafata (druhý zprava) Hapoelu Beer Šerva.

Článek
Fotogalerie

Sparta se na první příčku skupiny posunula v Izraeli, kde zvítězila 1:0. A s Hapoelem neinkasovala ani v odvetě v Praze. Štěstí při Pražanech stálo u prvního gólu. Prudký centr Dočkala ze standardní situace si srazil do vlastní sítě Bitton. A ještě do poločasu Holoubkovi svěřenci přidali druhý gól. Po šikovné přihrávce Dočkala se gólově prosadil Lafata.

V souběžně hraném utkání Southampton otočil zápas s Interem Milán, zvítězil 2:1 a se ziskem sedmi bodů je na druhém místě tabulky. Sparta má před anglickým celkem, se kterým se střetne na Letné v příštím zápase, dvoubodový náskok. Na třetí Beer Ševu mají Pražané k dobru pět bodů.

Plzni je jeden bod málo

Mistrovská Plzeň po domácí porážce 1:2 s Astrou potřebovala v Bukurešti uspět, aby oživila šance na postup. Jenže zápas začali lépe domácí, kteří se také zásluhou Stana dostala do vedení.

Inkasovaný gól však Viktorii nakopl, už za šest minut srovnal hlavou Krmenčík a hosté začali mít více ze hry. Ve druhé půli svěřenci trenéra Pivarníka stupňovali tlak, jenže v největší šanci trefil Krmenčík břevno a Plzeň tak na vysněnou výhru nedosáhla. Se třemi body zůstává v tabulce skupiny F poslední. V čele je AS Řím s osmi body, druhá Austria má pět.

Liberec v Itálii neuspěl

Liberec jel do Florencie v pozici posledního týmu tabulky a musel se tak pokusit proti domácí Fiorentině zvítězit, aby se ještě reálně vložil do boje o postup. Jenže po půlhodině Ilčiče v pokutovém území srazil Súkenník a pokutový kop proměnil sám Ilčič. A krátce před koncem půle vedl italský celek o dva góly, o což se postaral Kalinič. Poslední branku zaznamenal ve druhé půli Cristóforo po střele z hranice vápna.

Liberec ze čtyř zápasů vydoloval pouhý jeden bod a před posledními dvěma zápasy ho dělí od postupové druhé příčky šest bodů.

Evropská liga, 4. kolo:
Skupina E:
Astra - Plzeň 1:1
Branka: 19. Stan - 25. Krmenčík.
Skupina J:
Fiorentina - Liberec 3:0
Branky: 30. Ilčič z pen., 42. Kalinič, 73. Cristóforo.
Skupina K:
Sparta - Beer Ševa 2:0
Branky: 23. vlastní Bitton, 38. Lafata.

Reklama

Související témata: