Hlavní obsah

Trpišovský po promarněném poločase cítil úlevu a velebil chobotnici mezi tyčemi

Groningen

Zase trpěl! V nastavení duelu Evropské ligy v Groningenu trenér Liberce Jindřich Trpišovský prožíval muka, když jeho svěřenci bránili těsné vedení. Strachoval se, aby stejně jako doma nepřišli o tři body. Ale Slovan nakonec výhru uhájil a má naději na postup do jarní fáze soutěže. "Závěr je vyhecovaný a může se stát cokoliv. Cítím proto obrovskou úlevu, že jsme zápas zvládli, byť první poločas jsme přežili se štěstím," ohlížel se za čtvrtečním duelem šéf lavičky Severočechů.

Foto: Vincent Jannink, ČTK/AP

Liberecký kouč Jindřich Trpišovský v objetí s gólmanem Tomášem Koubkem.

Článek

Splnili jste úkol a v Groningenu vyhráli, tudíž po čtyřech kolech držíte postupové místo. Odehrával se duel v Nizozemsku podle vašich plánů?

První poločas jsme byli pod velkým tlakem. To beru na sebe. Věděli jsme, že Groningen má problém s kondicí v druhém poločase a se zachytáváním rychlých protiútoků. I proto jsem chtěl po hráčích, aby trošku couvli a hráli jsme níže. Ale nesedlo nám to. Přežili jsme patnáct dvacet minut, což bylo štěstí. Měli jsme obrovské problémy s Antoniem. V druhém poločase jsme ukázali sílu v kondici. A na půdě kombinačně silného protivníka jsme diktovali tempo hry, byli trpěliví a vydolovali výhru ze standardní situace. V hektickém závěru jsme pak tři body udrželi.

Jak velkým paradoxem je vítězství zrozené ze standardní situace, která vám osmdesát minut totálně nevycházely?

Už jsem se na lavičce na kluky rozčiloval, protože nám signály vůbec nevycházely. Naším záměrem bylo hrát všechno na první tyč, jenže trošku lépe. Navíc domácí možná naše starší zápasy prostudovali a trošku tušili, jak budeme situace řešit. A pak rozhodne roh, jehož způsob rozehrání jsme vůbec neměli nacvičený.

Po závěrečném hvizdu sudího jste se rozběhnul za brankářem Koubkem a radostně jej svíral v náručí. Byl jeho podíl na vítězství klíčový?

Tomáš nás drží celý podzim. Poslední střelu Rusnáka v nastavení chytil fantasticky. Já už si myslel, že je srovnáno. Vůbec jsem totiž Koubka přes val hráčů neviděl. Navíc míč šel přesně k tyči. Ale v posledním okamžiku se brankář vynořil a vyrazil ránu na roh. Je prostě jako chobotnice. Já ho moc litoval doma při utkání s Groningenem, protože přišel o čisté konto z dorážky po penaltě.

V zápasech Evropské ligy na půdě soupeřů jste všechna utkání vyhráli. Čemu přičítáte tak skvostnou bilanci?

Fotbal v Evropě je více otevřený. Třeba Groningen hrál v pěti nebo v šesti lidech dopředu, po ztrátě nás napadali. Prostor pro ofenzivu je pak volnější. Možná nám svědčí důkladnější příprava. Ale když se ohlédnu zpět, duely ve Šmoně a ve Splitu jsme vyhráli právem. V Marseille jsme měli obrovskou kliku. A tentokrát jsme byli šťastnější, ale zaslouženě. Náš projev v druhém poločase byl dobrý.

Liberec má na kontě sedm bodů a drží druhou postupovou příčku. Jak daleko máte k účasti v jarní fázi soutěže?

Není snadné bodovat pravidelně v Evropě. Když si vzpomenu na začátek v Liberci... Po čtrnácti dnech jsme hráli přípravu v Lipsku, které hraje druhou ligu v Německu. Prohráli jsme o tři góly, domácí nám vlastně nepůjčili balón. A teď se měříme s evropskými vyspělými kluby. I do Bragy se pojedeme pokusit urvat body.

Mezi Libercem, který jste v létě převzal, a nynějším mužstvem, je však nepochybně diametrální rozdíl.

Určitě. Kluci si věří. Zpočátku si zvykali. Teď už věří cestě, kterou jsme nastavili. Cítím obrovskou úlevu. Kalkulovali jsme s tím, že Marseille vyhraje v Braze, tudíž bychom se v případě nezdaru dostali do složité situace. Jsem rád, že nemusíme dohánět bodovou ztrátu na francouzského soupeře.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články