Hlavní obsah

V Astaně budou slávističtí fotbalisté snídat v poledne, před mrazem je ochrání střecha

Astana

Umělý trávník pod střechou Astana Areny, na který vyrukují ve čtvrtek k utkání druhého kola základní skupiny Evropské ligy, pro ně strašáka nepředstavuje, ze zimy a chladného počasí panujícího v těchto dnech v kazašském hlavním městě si také nic nedělají. Čtyřhodinový časový posun mezi Prahou a Astanou slávističtí fotbalisté rovněž vyřešili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Je to tam! Tomáš Necid ze Slavie se raduje ze svého gólu proti Maccabi. Proti Astaně by se chtěl trefit také.

Článek

„Přiletěli jsme s dvoudenním předstihem, což na aklimatizaci postačí," je si jistý Jan Bořil, že ani jeho, ani spoluhráče změna časového pásma nerozhodí.

„Zůstaneme prostě v pražském biorytmu, všechno budeme dělat, jako bychom byli doma. Jíst, spát, trénovat, takže o problém nepůjde," tvrdil po leteckém přesunu z ruzyňského letiště do Kazachstánu trvajícím pět a půl hodiny.

„Časový posun jsme zohlednili v našem programu od první chvíle, co jsme přistáli. Řídíme se prostě dál pražským časem, takže třeba snídaně se bude ve středu podávat v době, když už se v Astaně obědvá, a na oběd jdeme, když tady všichni večeří," nabádal trenér Šilhavý své svěřence, aby si hodinky nepřeřizovali, a čas v mobilech neměnili.

Během zápasu teploty pod bodem mrazu

Obavy z panujícího zimy, kterou do ulic Astany žene vítr z okolních stepí, pak rozptýlili domácí pořadatelé hned po příletu slávistické výpravy. Ve čtvrtek v 21 hodin místního času, kdy se zápas hraje a rtuť teploměru klesne podle předpovědí až pod bod mrazu, bude střecha nad Astana Arenou zatažená.

„Hrál jsem tady pod zataženou střechou dvakrát a pokaždé to byla paráda. Hala je totiž nádherná, stejně jako město," referoval spoluhráčům Tomáš Necid, který do kazašského hlavního města zavítal v dobách řeckého angažmá s PAOK Soluň a před třemi lety s českou reprezentaci.

„Oba zápasy jsme tady vyhráli, za nároďák jsem dokonce dával gól," vzpomněl na kvalifikační partii o postup na EURO 2016, v níže český celek zvítězil 4:2.

„Teď nebo důležité, zda se trefím zase já nebo někdo ze spoluhráčů, podstatné bude, abychom vyhráli. Tři body by byly hodně důležité a v dalším průběhu Evropské ligy by nám pomohly," netajil Necid cestou z letiště Nursultana Nazarbajeva do moderního kazašského hlavního města.

Reklama