Hlavní obsah

Velký večer pro Pražany! V Evropské lize vládly Slavia i Sparta, padl jen Liberec

Praha
Aktualizováno

Parádní večer v Evropské lize mají za sebou pražská „S“. Slavia vyhrála podruhé za sebou, když si doma poradila s francouzským Nice 3:2, Sparta si pro změnu připsala premiérový triumf po vítězství 4:1 na hřišti Celtiku Glasgow. Jedinou porážku si z českých zástupců připsal nemocemi zdecimovaný Liberec, který podlehl v Hoffenheimu drtivě 0:5.

Říkám si, jestli se mi to nezdá. Jsem kluk z vesnice, jsem za to strašně šťastnej, říká střelec Jan KuchtaVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

V úvodu utkání mezi Slavií a Nice měli více ze hry hostující fotbalisté, kteří se dostali do několika slibných šancí, Slavii však podržel spolehlivý Ondřej Kolář. Ze své první velké šance naopak udeřili sešívaní, když se v 16. minutě výborně uvolnil Jan Kuchta a nedal Benítezovi v brance francouzského týmu šanci.

Hosté se vyrovnání dočkali v 33. minutě, rychlou akci využil Amine Gouiri a srovnal na 1:1. Do kabin šli však přeci jen spokojenější slávisté, na Ševčíkův roh si naskočil senegalský mladík Abdallah Sima a hlavičkou vrátil českému týmu vedení.

Velká frustrace, zklamání, naštvaně hodnotil prohru se Slavií trenér Nice Patrick VieiraVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Ve druhém poločase už diktovala tempo hry Slavii, vítězství pak potvrdil v 71. minutě svým druhým gólem v utkání Jan Kuchta. Hosté v nastavení již jen korigovali díky brance Ndoyeho na konečných 3:2.

Jsem z něj úplně unešený, řekl Jindřich Trpišovský na adresu Simy. Hodně chválil i OscaraVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Slavia si tak po triumfu nad Leverkusenem (1:0) připsala druhou výhru a výrazně tak zvýšila své šance na postup ze skupiny. V druhém utkání skupiny Leverkusen uspěl na hřišti Beer Ševy 4:2 a spolu s Pražany tak s šesti body vedou skupinu

Juliš sestřelil Celtic

Sparta vstoupila do zápasu na hřišti Celtiku aktivně. Ve 24. minutě trefil David Karlsson břevno, o dvě minuty později pro změnu orazítkoval levou tyč hlavičkou Dávid Hancko. K odraženému míči se však dostal Lukáš Juliš, který poprvé překonal Baina v brance skotského týmu. A pětadvacetiletý útočník udeřil i v poslední minutě prvního poločasu, kdy pohotovou střelou zvýšil na 2:0.

Domácí se poprvé dostali ke slovu v 65. minutě, po dorážce se prosadil Griffiths a snížil na 1:2. Definitivní naději vzal domácím znovu Lukáš Juliš, který završil parádní akci Davida Karlssona a svým třetím gólem zvýšil na 3:1.

Definitivní podobu výsledku pak dal v 90. minutě hlavou Ladislav Krejčí starší, který tak uzavřel skóre na 4:1.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Lukáš Juliš slaví úvodní branku zápasu

Oslabený Liberec bez šance

Celou řadou absencí oslabený Liberec odolával favorizovanému Hoffenheimu do 22. minuty, kdy se trefil izraelský záložník Munas Dubbur. Ten se prosadil o osm minut díky pohotové teči znovu a zvýšil na 2:0.

V pohodě hrající domácí zvýšili v 59. minutě po chybě brankáře Hasalíka na 3:0, čtvrtou ránu do sebevědomí Severočechů zasadil o dvanáct minut později Adamyan. A když přidal stejný hráč o chvíli později pátý gól, byli Hoftychovi svěřenci rádi za konec zápasu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zprava Aleš Nešický ze Slovanu a Sebastian Rudy z Hoffenheimu.

Evropská liga - 3. kolo:
Slavia - Nice 3:2
Branky: 16. a 71. Kuchta, 43. Sima - 33. Gouiri, 90. Ndoye
Celtic - Sparta 1:4
Branky: 65. Griffiths - 26., 45. a 76. Juliš, 90. Krejčí st.
Hoffenheim - Liberec 5:0
Branky: 22. a 29. Dabbur, 69. Grillitsch, 71. a 76. Adamyan

Reklama

Související témata: