Hlavní obsah

Videa jsou v týmu Liberce vydatná. Příště se možná udělá i přestávka na záchod

Braga

Jen jedinkrát během celého podzimu fotbalisté Slovanu Liberec nedokázali pokořit obranu protivníka. Stalo se tak při úvodním vystoupení v základní skupině F Evropské ligy proti Braze. Ve čtvrtek večer čeká svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského odveta právě na půdě portugalské Bragy, což bude už pětadvacáté soutěžní představení. Aby předešel dalšímu střeleckému kolapsu, už v úterý nachystal mužstvu důkladný rozbor soka. Před večerním výkopem pak čeká na hráče Slovanu ještě jedna analýza dosavadního lídra skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský během utkání 14. kola Synot ligy s pražskou Spartou.

Článek

Liberec v Braze

„Bylo to hodně důkladné. Trenér si na video potrpí," hlásil před středečním večerním tréninkem v Braze kapitán Liberce David Pavelka. „Sedmatřicet minut čistý sestřih. Určité okamžiky jsme vraceli, takže jsme seděli hodinu a čtvrt. Kluci už prosili, že příště musí být přestávka na záchod," smál se Trpišovský.

„Přikládáme videu velkou váhu. Portugalská liga je pro nás trošku skrytá, a tak je třeba otupit zbraně protivníka pomocí rozboru," vysvětloval Trpišovský a hned dodával, že během čtvrtka mužstvo zasedne ještě k nastudování standardních situací Bragy.

„Hráči vždycky brblají. Rabušic mi pořád tvrdí, že je to stejně o hráčích na place. A tak když prohrajeme, hned mu říkám, že to bylo o hráčích a špatně to dopadlo," vykládal Trpišovský.

Rabušic tak trochu rebel

Právě útočník Michael Rabušic je podle slov šéfa liberecké lavičky pomyslným „šéfem" odpůrců technickotaktických porad. „On je takový mluvčí na všechno, trošku rebel. Hráči nám vrací, když si do nich rýpneme. Ale vše je v mezích a s jistou nadsázkou. Jsem rád, že máme pohodu," lebedil si Trpišovský.

„Je to věčný boj, protože hráči video nemusí. Ale všichni to respektují a dávají u obrazovky pozor. V Česku všichni vědí, jak hraje Lafata nebo Dočkal, a stejně se video používá. Při konfrontaci se zahraničními celky je to třikrát důležitější. A po posledním videu nám kluci zatleskali, že šlo o výbornou práci," přiblížil zákulisí přípravy Trpišovský.

Ihned také přispěchal s argumentem, jímž používání videa obhajuje. „Před posledním vyřazovacím dvojzápasem s Hajdukem Split jsme protivníka vůbec neznali. Ale právě video nám ohromně pomohlo," vzpomínal Trpišovský na dvě těsná vítězství 1:0 znamenající postup do základní skupiny a nynější spanilé tažení Evropou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.