Hlavní obsah

VIDEO: V šatně nesvítilo světlo, sprchy nefungovaly a k tréninku museli fotbalisté Liberce v gumovkách

Praha

Pohroma místo koncentrace na čtvrteční bitvu s FC Curych v třetím předkole Evropské ligy. Neradostný byl pro fotbalisty Liberce pohled na domovský stánek pod Ještědem. Přívalové deště v noci z pondělí na úterý napáchaly na stadiónu Severočechů škody za milióny korun. A ohrozily čtvrteční duel se švýcarským protivníkem. Severočeši požádali o odložení zápasu a věří, že UEFA i Curych jejich prosbu vyslyší.

Libereckým stadiónem U Nisy se prohnala povodeň.Video: fcslovanliberec.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Trávník byl pod vodou, v jednu chvíli bylo na hřišti přibližně pětasedmdesát centimetrů vody. Ale plocha vše ustála bez větší újmy. Mnohem větší pohroma je v útrobách jednotlivých tribun," hlásil ustaraným hlasem sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar.

Voda se totiž na liberecký stadión přihnala ze tří stran. „Od Pavlovic, od řeky Nisy a od internátu, který je nad stadiónem," popisoval Nezmar. „Na Nise kousek od stadiónu je soukromá vodní elektrárna. Sice malá, ale měli špatně nastavená stavidla, což pohromě pomohlo," posteskl si Nezmar. Paradoxně největší škody napáchaly přívaly vody hrnoucí se po skále za hlavní tribunou.

„Kompletně vyplavené jsou kanceláře, posilovna a samozřejmě šatny, které jsou v přízemí. Jde o kabinu domácích, rozhodčích i hostů. Tyto prostory byly postiženy nejvíce. Poškozené jsou i střídačky a umělá tráva za nimi, která sloužila k rozcvičení střídajících hráčů," líčil Nezmar. „Voda se totiž dostala do elektroinstalace. V šatnách tudíž nešla v průběhu úterý elektřina, navíc voda kapala z promáčených stropů a s přestávkami vytékala ze svítidel," posteskl si liberecký ředitel.

Duel s Curychem chtějí přeložit

Přes všechny problémy se hráči prvního týmu pod taktovkou Jaroslava Šilhavého chystali na úvodní duel třetího předkola Evropské ligy, který se má hrát v Liberci podle původního plánu ve čtvrtek ve 20.15 hodin. Severočeši už prostřednictvím Fotbalové asociace ČR zaslali na vedení UEFA žádost o přeložení zápasu. „Pokud by se mělo hrát u nás, tak vyloženě v provizorních podmínkách nehodných zápasu evropských pohárů. Není ani jisté, zda půjde umělé osvětlení, protože voda se dostala i do šachet elektřiny vedoucích ke stožárům," říkal Nezmar.

Severočeši informovali okamžitě i švýcarský klub a budou očekávat na příjezd delegáta UEFA, který o osudu zápasu rozhodne. „Nejvhodnější variantou je z našeho pohledu přeložení o čtrnáct dnů do termínu reprezentace. Jde o datum pro přátelská utkání, a tak by snad UEFA nebyla proti. Za dva týdny bychom vše na stadiónu uvedli do normálního stavu," doufal Nezmar.

Není však jisté, zda v případě souhlasu vedení UEFA o přeložení o čtrnáct dnů bude nakloněn Curych obrácenému pořadí zápasů. První zápas by za dané konstelace hrál doma a přišel by o výhodu odvety před vlastními fanoušky. „Pro naši situaci vyjádřili pochopení, ale jak by reagovali, pochopitelně nevíme," přiznal Nezmar.

Azyl by našli v Mladé Boleslavi

I proto se Severočeši chystali bez úlev, byť museli vzít zavděk přípravou na umělé trávě vedle hlavního stadiónu. „Voda se přes ni přelila rovněž, ale nepoškodila ji. Kluci se převlékli v šatnách, na plochu museli ale v gumovkách. O sprchování si mohli nechat jen zdát. Měli to trošku jako pionýrský tábor, ale nebylo možné reagovat tak rychle a někam trénink přesunout," usmál se hořce Nezmar.

V případě, že by UEFA nařídila sehrát zápas ve čtvrtečním termínu na jiném stadiónu, s největší pravděpodobností by Severočeši volili stadión v Mladé Boleslavi, kde paradoxně v neděli nastoupí k ligovému utkání.

Sám Nezmar už v minulosti duel Poháru UEFA, předchůdce nynější Evropské ligy, na vypůjčeném hřišti zažil.

V sezóně 2001/2002 musel kvůli nevyhovujícímu povrchu jarní duely osmifinále s Lyonem, respektive čtvrtfinále s Dortmundem odehrát na pražské Spartě. Francouzského soka doma ponížil vítězstvím 4:1 (Nezmar tehdy dvakrát skóroval), s německým gigantem remizoval 0:0.

Reklama

Související témata: