Hlavní obsah

Že bych mohl zůstat na lavičce Sparty? Podobné myšlenky nemám rád, říká Holoubek

Praha

Na jeho křídlech se fotbalová Sparta vznáší k netušenému úspěchu. Po prvním zápase v Evropské lize a třígólovém výprasku v Southamptonu na odpis, po dalších třech utkáních a výhrách pod vedením nového trenéra Davida Holoubka jen bod od postupu do jarní vyřazovací fáze. „Musíme udělat vše pro to, abychom minimálně bod získali a poslední krok zvládli. Kluci i náš klub si zaslouží, abychom hráli Evropskou ligu i na jaře,“ sršelo odhodlání z dočasného letenského kouče poté, co ve čtvrtečním večeru jeho tým zvítězil nad izraelským Hapoelem Beer Ševa 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér David Holoubek a Matěj Pulkrab se radují po vítězství nad Hapoelem Beer Ševa.

Článek
Fotogalerie

Ve třech zápasech na evropské scéně jste dovedl Spartu k výhrám a přitom se o potřebnou trenérskou licenci teprve ucházíte. Nemohlo by snad být vítězné tažení důvodem, abyste požádal o zkrácení studia?

Jsem pilným studentem, takže něco podobného by mě ani nenapadlo. Veškeré studijní povinnosti naopak splním od začátku do konce.

Na Letné byste se ale mohl o další prodloužení svého dočasného jmenování ucházet. Zvláště, když dovedete mužstvo do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy...

Ani nad tím nepřemýšlím. Naopak, podobné myšlenky nemám rád.

Ale postupu jste blízko a šance hrát v pohárové Evropě i na jaře je velká.

To ano, potřebujeme minimálně ještě bod a uděláme všechno pro to, abychom ho získali. Zaslouží si to hráči i klub, neboť Evropská liga je pro nás super soutěží.

Dokázal jste si ve chvíli, kdy jste po odvolaném Zdeňku Ščasném mužstvo přebíral, představit, že vyhrajete v Evropské lize všechny tři zápasy? Že porazíte dvakrát Hapoel a navrch ještě milánský Inter?

Když jsem se mužstva ujímal, stal jsem se trenérem jen na dvě utkání. Nakonec se mé angažmá trochu protáhlo a jsem samo sebou rád, že se protáhlo úspěšně. Jenže teď se budeme muset snažit, abychom si stejně úspěšně vedli i v naší lize.

Proč se to až tolik nedaří, když na evropské scéně podává Sparta pod vaším vedením takticky perfektní výkony, díky nimž má nad protivníky navrch?

Protože v Evropské lize přijíždí soupeři do Prahy s tím, že budou útočit, aby nás porazili. Narazí však na dobrou obranu, která byla základem úspěchu jak proti milánskému Interu, tak i nyní proti Hapoelu. V české lize musíme být naopak dominantní my, neboť na nás je, abychom dobývali soupeřovu obranu. A pak je zde i další faktor - na Evropskou ligu se hráči mnohem víc a důkladněji připraví.

A také na vámi naordinovanou taktiku i měnící se rozestavení. Teď třeba proti Hapoelu s jedním útočníkem...

To je ovšem dáno tím, že nejprve musím spočítat zdravé hráče a jim pak ušiju na míru rozestavení. Teď jsem měl jednoho útočníka, a proto jsme jen s jedním hráli. Až se uzdraví Vašek Kadlec, vyrukujeme zase se dvěma.

Po zápase s Interem jste prozradil, že jste si odpoledne pospal a ve snu jsem se vám vyjevilo, jak Kadlec nasází hattrick. Tehdy se vám sen téměř naplnil. Spal jste a snil i před utkáním s Hapoelem?

Spal, což je zajímavé, protože odpoledne si nikdy lehnout nechodím. A dokonce jsem usnul, což je ještě zajímavější, protože jsem ve stresu, přemýšlím o zápase, taktice, střídání. Asi u spaní zůstanu, když nám to přináší úspěch.

Úspěch přináší i nasazování mladých hráčů, kteří doslova rostou před očima. Sotva sedmnáctiletý Dudl toho byl ve čtvrtek dokladem, protože si počínal, jako by hrál v kádru áčka odjakživa.

Je to tím, že dostávají šanci, takže mohou růst. Kdybychom měli kompletní kádr a nesužovalo by nás tolik zranění, chodili by hrát za juniorku a tolik příležitostí by nedostávali.

Vzhledem k vyvíjející se konstelaci ve skupině vám stačí uhrát ve dvou zbývajících zápasech bod a postup do jarní vyřazovací fáze budete mít jistý. Bude snazší ho získat v příštím zápase doma se Southamptonem, nebo v posledním díle skupiny v Miláně proti Interu?

Pokusíme se body uhrát a vyhrát v obou zápasech. Reálnější to ale nejspíš bude v příštím domácím střetnutí se Southamptonem.

Nenapadlo vás, že si tím zaděláte na problémy? Pokud postoupíte, budete na jaře znovu válčit na dvou frontách, zatímco vaši domácí soupeři se budou moci nejspíš soustředit jen na ligu?

Doufám, že do jara se zranění hráči uzdraví a navíc se povede kádr doplnit, takže podobné problémy nenastanou. Jako zastupující trenér se pro to pokusím udělat maximum.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 AS Řím - Leverkusen 0 : 0 2. min Živě
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.