Hlavní obsah

Anglický fotbal ovládají zahraniční boháči

PRAHA

Fotbal v Anglii se stává velkým lákadlem pro zahraniční investory. Z největších klubů v Premier League má už jen londýnský Arsenal anglické vlastníky. Chelsea i Manchester United jsou už dávno v cizích rukách a o majoritní podíl v Liverpoolu mají eminentní zájem šejkové z Dubaje.

Foto: chukotka.org

Šestatřicetiletý ruský miliardář Roman Abramovič si pořídil další hračku - fotbalový klub Chelsea.

Článek

Momentálně vlastní šest klubů z nejvyšší soutěže cizinci. Chelsea patří ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi (40 let), Manchester United ovládá Američan Malcolm Glazer (78), jemuž vypomáhají i jeho tři synové.

Fulham koupil egyptský rodák Mohamed Al-Fayed (77), v Portsmouthu nyní vládne Francouz ruského původu s izraelským pasem Alexandre Gaydamak (30). Majitelem birminghamské Aston Villy je Američan Randy Lerner (44) a novým bossem West Hamu se stal před několika týdny islandský podnikatel Eggert Magnusson (59).

Nejvíce musel ze jmenovaných zaplatit za majoritní podíl v klubu Glazer, jenž převzal kontrolu nad Manchesterem United za 1,4 miliardy liber. Abramovič získal Chelsea za 140 mil. liber, ale suverénně nejvíc investoval do posil, za které vysázel už téměř 400 miliónů liber.

Začal to Al-Fayed

Nejdéle je v anglickém fotbalu Al-Fayed, jenž tehdy ještě druholigový Fulham koupil v roce 1997. Abramovič vstoupil do Chelsea v červnu 2003, rodina Glazerů do Manchesteru v květnu 2005. Gaydamak ovládl Portsmouth v červnu 2006, Lerner přišel do Aston Villy o dva měsíce později. Zatím naposledy se měnil majitel ve West Hamu, před měsícem ho koupili Islanďané.

Co cizince přitahuje? "V první řadě atraktivita. Hraje se tady výborný fotbal, anglická liga je nejsledovanější soutěž na světě," míní trenér brankářů West Hamu Luděk Mikloško, který na ostrovech působí již řadu let. "Díky větším finančním prostředkům se sem stahují nejlepší hráči, které musíte dobře zaplatit," vysvětluje bývalý reprezentační gólman.

Fanoušci však často nesou změnu majitele těžko. S tím, že Manchester převzali Američané, se většina z nich nedokázala smířit dodnes. Dokonce pořádali demonstrace, na zápasy nosili hanlivé transparenty proti novým majitelům.

"Fanoušky svým způsobem chápu. Prostě mají obavy, co by se stalo s klubem, kdyby majitele jeho financování přestalo bavit a našel si jinou zábavu. Najednou nebudou peníze na platy hráčů a může dojít ke krachu. Ale zatím všechno funguje dobře, takže není důvod k panice," tvrdí Mikloško.

Když Chelsea oznámila příchod Abramoviče, tehdejší útočník "Blues" Eidur Gudjohnsen byl zrovna na nákupu doma na Islandu a zprávu mu volal jeho otec. "Koupil nás Rus? To si snad děláš srandu? Tak to začínám shánět angažmá," odpověděl mu bleskově. Zůstal, a i když už dnes hraje v Barceloně, přesto úsilí Abramoviče dlouho oceňoval. "Záleželo mu na tom, aby z Chelsea udělal klub světové extratřídy, což se podařilo," říkal.

Dnes už však mnozí vyčítají Abramovičovi velkou rozmařilost. Prakticky každý rok musí na Stamford Bridge přivést minimálně jednu hvězdu a řada výborných fotbalistů pak sedí na lavičce.

Pod novým majitelem pracuje nyní i Mikloško, ve West Hamu šéfuje Islanďan Magnusson, který zbohatl mj. na prodeji sušenek. "Nic se u nás dramaticky nezměnilo. Máme příslib nových posil, ale v lednovém termínu se hráči v Anglii hledají těžko. Tak uvidíme, koho se nám podaří přivést," prohlašuje Mikloško.

Na řadě je Liverpool

"Pan Magnusson má fotbal moc rád. Strašně prožívá každý zápas, chodí do kabiny a v neděli po výhře nad Manchesterem United byl mezi prvními gratulanty," nechává nahlédnout po pokličku. Velkým fanouškem je i Abramovič, který chodí do kabiny po každém zápase a s některými hráči Chelsea ho pojí hlubší přátelství.

Není vyloučeno, že zahraniční majitelé brzy ovládnou i Liverpool. Zájem má investiční skupina Dubai International Capital, za níž stojí korunní princ Mohammed bin Rašíd Al Maktúm. Obchod je prý na spadnutí. Cena? 479 miliónů liber. Navíc se prý potenciální majitel zavázal postavit nový stadión blízko současného Anfield Road, který má mít kapacitu 60 000 míst. A to těžko někdo odmítne. Zřejmě je jen otázkou času, který z klubů bude další na řadě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články