Hlavní obsah

Fanoušci Janova se po potvrzení sestupu střetli s policií

JANOV

Noc z pondělí na úterý byla v italském Janově velmi rušná. Až do úterního rána totiž trvaly bitky janovských fotbalových fanoušků s policií. Zhruba dva tisíce příznivců se v pondělí večer sešly na protestní akci, aby vyjádřily své rozhořčení nad verdiktem odvolací komise italského svazu, která v potvrdila přeřazení klubu z první do třetí ligy kvůli podplácení.

Článek

Dav v Janově převracel zaparkované automobily, zapaloval popelnice a na strážce pořádku házel láhve a kameny. Policisté použili slzný plyn a zabránili fanouškům v cestě na nádraží, které protestující příznivci hodlali obsadit a zablokovat. Podle zprávy agentury AP bylo pět strážníků zraněno.

Janovský klub byl obviněn z toho, že před posledním zápasem druhé ligy proti Benátkám podplatil hráče soupeře. Vítězstvím 3:2 si pak devítinásobný mistr země zajistil po deseti letech postup mezi italskou elitu. Odvolací komise v pondělí potvrdila i půlroční trest pro českého brankáře Martina Lejsala, který v tomto utkání odchytal za Benátky první poločas. Janov navíc začne v Serii C1 s třemi odečtenými body.

Bez násilných akcí se neobešel ani nedělní duel prvního kola Italského poháru, v němž Janov nastoupil proti Catanzaru. Janovští fanoušci házeli na trávník světlice a petardy a rozhodčí musel zápas po 21 minutách předčasně ukončit. Klub za to dnes dostal od disciplinární komise svazu trest v podobě kontumační porážky 0:3, pokuty 750 eur (zhruba 22 tisíc korun) a nařízení sehrát příští domácí zápas na neutrálním hřišti.

Janov se proti sestupu ještě odvolal k civilnímu soudu, ten se odvoláním bude zabývat až 16. srpna. Italská liga začne o dva týdny později. Janovský právník Alvaro Vigotti každopádně dnes zakázal svazu, aby už definitivně sestavil herní plán zápasů pro nový ligový ročník.

Reklama

Související témata: