Hlavní obsah

Holenda: Pořád si ještě zvykám, ale tři trefy jsou dobrá bilance

Tři branky v pěti zápasech nastřílel fotbalový útočník Jan Holenda v dresu ruské Machačkaly, kam přestoupil během zimy z pražské Sparty. V dagestánském klubu se čtyřiadvacetiletý útočník stále zabydluje, ruštinu piluje za pochodu a o ruské lize říká: „Musím si zvyknout na dlouhé cesty k zápasům. Z Novosibirska jsme letěli čtyři a půl hodiny.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Holenda

Článek

Ruská fotbalová liga má za sebou pět kol a vy už jste dal tři góly. Berete to jako úspěšnou bilanci?

Nechci to zakřiknout, ale na to, že si ještě zvykám na nové prostředí, to je dobrá bilance.

Trefujete se víc hlavou, nebo nohama?

Ty dva poslední góly z víkendu v Novosibirsku byly hlavou, oba po centrech ze strany. Ten první v utkání s Vladikavkazem jsem dal nohou, takže se zatím trefuji hlavně ze vzduchu.

Jak silný je tým Machačkaly?

Jsme nováčkem nejvyšší soutěže, všichni hlavně získáváme zkušenosti. Začátek jsme měli hodně těžký, ale už jsme dvakrát vyhráli a jsme osmí, tedy v polovině tabulky. Tím chci říct, že nemáme špatné mužstvo. Na hlubší srovnání je ale příliš brzy.

Jeví se vám ruská nejvyšší soutěž lepší než česká?

I na tohle srovnání je brzy. Když ale vezmu vlastní zkušenosti z prvních zápasů a přidám k tomu, kde se pohybují v evropských pohárech ruské kluby, pak musím říct, že je velmi kvalitní. Ruské týmy jsou v Evropě úspěšnější než naše. Hrají za ně také výborní zahraniční fotbalisté.

Už jste se potkali s některým z předních ruských týmů?

Zatím jsme měli doma Necidovo CSKA Moskva. Zápas jsme prohráli 1:2, ale nebyli jsme rozhodně horší. Spíš rozhodla zkušenost soupeře, který se dostal až do čtvrtfinále Ligy mistrů. Teď máme doma Rostov na Donu, což není špičkový tým, ale pak nás čekají mistrovský Rubin Kazaň a Spartak Moskva. A ty patří k absolutní ruské špičce.

V čem je největší rozdíl mezi českým a ruským fotbalem?

Neřekl bych, že je rozdíl v pojetí hry. Musím si zvyknout na dlouhé cesty k zápasům. Z Novosibirska jsme letěli čtyři a půl hodiny. Létání mi ale nevadí.

Co pro vás v Rusku bylo zatím nejtěžší?

Asi všechno, protože jsem v novém prostředí. Na druhou stranu jsem se s velkým problémem nesetkal. Kolem mne jsou velmi ochotní lidé, kteří se snaží mi se vším maximálně pomáhat.

Jak jste na tom s ruštinou?

Už dost rozumím, protože mnoho výrazů je velmi podobných s češtinou. Učím se za pochodu a fotbalové výrazy už ovládám. Snažím se stále mluvit se spoluhráči, to je nejlepší škola.

Máte mezi nimi někoho, s kým kamarádíte?

Přijali mě tu perfektně, jsme velká parta, komunikuji se všemi.

Bydlíte v hotelu, nebo máte svůj byt?

Zatím bydlím na báze, což je tréninkové středisko klubu. Jsem tu s několika spoluhráči. Hledám ale bydlení, kam bych mohl přivézt rodinu.

Machačkala je hlavním městem Dagestánu, což je politicky hodně žhavá oblast. Dokonce tam došlo i k teroristickému útoku. Cítíte, že je tam napjatá situace?

To vůbec ne. Nejsem tak často na ulici, abych se k něčemu přimotal. Žádné napětí tu nikde necítím. Lidé jsou velmi přátelští a fotbalu tady hodně fandí.

Reklama

Související témata: