Hlavní obsah

Jarošík: Rád bych se v Anglii ještě prosadil

LONDÝN/PRAHA

Hlavně touha pravidelně nastupovat v anglické lize vedla českého fotbalistu Jiřího Jarošíka k rozhodnutí opustit hvězdný tým londýnské Chelsea a zamířit na hostování do Birminghamu City. Sedmadvacetiletý středopolař se už v pondělí večer má hlásit v novém působišti. V úterý už totiž možná bude poprvé hrát za Birmingham proti Middlesbrough.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík na tréninku české reprezentace.

Článek

"Všechno se to seběhlo strašně rychle, ale rozhodnutí odejít do Birminghamu určitě nelituju," řekl dnes Jarošík, když se s českými žurnalisty spojil prostřednictvím audiomostu z Londýna. "Chci hlavně pravidelně hrát, co nejvíc nastupovat - prostě se víc oťukat v anglické lize. Je to nejlepší soutěž na světě a rád bych se tady prosadil," uvedl Jarošík, který bude mít při působení v Birminghamu stejné finanční podmínky jako v Chelsea.

Volal mu i šéf CSKA

O vytáhlého středopolaře v minulých dnech neprojevil zájem jen Birmingham - s konkrétní nabídkou na přestup přispěchala španělská Celta Vigo, Jarošíka chtěly i Besiktas Istanbul a CSKA Moskva, jeho bývalý klub. Hráče lákal zpět sám majitel ruského klubu Jevgenij Giner, který si Jarošíka oblíbil.

"Telefonoval mi a potěšilo mě, že na mě v CSKA nezapomněli. Ale po půl roce jsem v Anglii ještě nechtěl balit kufry a zmizet pryč. Proto jsem se rozhodl pro Birmingham," řekl Jarošík, jehož nový tým se po dvou kolech v Premier League dělí o 14. místo s Fulhamem. Birmingham v prvním kole remizoval právě na půdě Fulhamu 0:0 a o víkendu doma podlehl Manchesteru City 1:2.

Když přišel Essien, bylo jasno

Když v lednu přestupoval Jarošík z CSKA do Chelsea, měl velké plány. Ovšem realita byla jiná: do nabité sestavy se natrvalo neprosadil a většinou do zápasů naskakoval jen z lavičky náhradníků. Chelsea v létě navíc zase vydatně posilovala, minulý týden přilákala středního záložníka Michaela Essiena a Jarošíkova pozice se znovu zhoršila. "V tu chvíli bylo v podstatě o Jirkově odchodu jasno," uvedl hráčský agent Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která Jarošíka zastupuje.

Jarošík by měl v Birminghamu strávit celou sezónu. Pak se uvidí, kam povedou jeho další kroky. Misi v Chelsea nepovažuje za definitivně ukončenou. Po roce se rozhodne o tom, jestli zůstane v Birminghamu, nebo se znovu zkusí prosadit v londýnském velkoklubu, kde v lednu podepsal smlouvu na dva a půl roku.

Neví, zda hned nastoupí

"Bude záležet hlavně na mně a mých výkonech v Birminghamu, jestli se třeba do Chelsea zase vrátím," řekl bývalý hráč Liberce a pražské Sparty. V Birminghamu se může potkávat s dalším Čechem Patrikem Bergrem, který působí v tamní Aston Ville. Sem možná v nejbližších dnech z Liverpoolu přestoupí i útočník Milan Baroš.

Od Jarošíka si v novém klubu dost slibují. I proto není vyloučeno, že jej trenér Steve Bruce postaví už v úterý do duelu proti Middlesbrough. "Těžko říci, jak se to všechno semele. Asi až dnes večer nebo v úterý ráno budu mluvit s trenérem. Ale nevím, jestli by bylo vůči klukům v týmu fér, abych bez jediného tréninku šel od první minuty do zápasu," prohlásil Jarošík.

Reklama

Související témata: