Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: V Řecku spokojený Darida byl nejlepší na hřišti a další brankou dovedl tým k vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé podnebí mu svědčí. Bývalý kapitán českého národního týmu Vladimír Darida se v dresu řeckého Arisu Soluň podruhé v řadě zapsal mezi střelce. Tentokráte otevřel gólový účet domácího ligového duelu proti celku Atromitos Athény, v němž nakonec Aris slavil vítězství 2:1. 32letého středopolaře s bundesligovou minulostí může těšit nejen vstřelená branka, ale také individuální výkon. Analytický portál SofaScore jeho snažení ohodnotil známkou 8,4, která byla zdaleka nejvyšší ze všech aktérů utkání. Darida se také stal vůbec nejlépe hodnoceným legionářem víkendu. Za sebou nechal například dvojici krajánků působících ve Švýcarsku – bývalého hráče Juventusu Romana Macka z Lugana nebo exsparťana Martina Frýdka hájícího barvy Luzernu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida na archivním snímku před zápasem s Walesem, kdy se loučil s reprezentací.

Článek
Fotogalerie

Darida nastoupil v nedělním duelu coby střední záložník v systému 4-3-3 a jevil se jako skutečný dispečer. Svým spoluhráčům rozdal celkem 63 přesných přihrávek s úspěšností přes 90 %, tři pasy byly navíc zařazeny do kategorie klíčových.

Síť mohl rozvlnit hned dvakrát, jednou mu ale radost překazila branková konstrukce.

Na jih Evropy zamířil Darida v poslední zimní pauze po bezmála deseti letech strávených v Bundeslize. První dvě sezóny v Německu kopal za Freiburg, následujících sedm a půl oblékal dres Herthy Berlín. A i když na podzim odehrál v součtu pouze 31 ligových minut a většinu zápasů proseděl buď mezi náhradníky, nebo dokonce na tribuně, po dlouhém angažmá v metropoli našich západních sousedů v něm nezůstala žádná nepříjemná pachuť.

„Sice nevím, co jsem dělal špatně, ale vypadl jsem z plánů trenéra. I kdybych řekl, že budu hrát zadarmo, stejně by se mnou nepočítal. Nejsem ale vůbec zahořklý, na Herthu budu vzpomínat v dobrém," svěřil se v prosincovém rozhovoru pro Sport.cz muž, jenž po 76 startech se lvíčkem na prsou v létě 2021 ukončil reprezentační kariéru.

Daridu prý v zimě lákal i návrat do Plzně, která jej do světa velkého fotbalu nastartovala. Úřadující mistr Fortuna ligy ale i přes předložení konkrétní nabídky nepochodil. „Viktorku nebylo jednoduché odmítnout. Chtěl jsem si ale ještě před návratem do Česka užít jinou kulturu," vysvětloval Darida, pro něhož je Řecko skutečně osudovou zemí.

„Jezdili jsme do Řecka na dovolené, v Berlíně chodili do řecké restaurace. Navíc jsme tu měli i svatbu. Všechno do sebe zapadlo," těšilo těsně po dokončení přestupu Daridu, jemuž dělá v Arisu společnost mimo jiné i stoper Jakub Brabec. „Brába má také malé děti, takže je to pozitivní věc nejen pro mě, ale pro celou rodinu," pochvaloval si přítomnost krajana běhavý středopolař.

Reklama

Související témata: