Hlavní obsah

Málem se uštval. Sneijder létal sem a tam, aby kýžený rekord srovnal

Amsterdam

Málem se uštval, ale legendárnímu Van der Sarovi se nakonec přece jen vyrovnal. I Wesley Sneijder má po nedělní přípravě nizozemské reprezentace s Pobřežím slonoviny na kontě 130 startů za národní tým. Přesně tolik, co bývalá brankářská ikona Oranje. „Něco fantastického, že jsem dokázal totéž, co Edwin. Už proto, že gólmani vydrží v mužstvu obvykle mnohem déle než hráči, takže je to pro ně mnohem jednodušší,“ vykládal po demolici afrického protivníka (5:0).

Foto: Michael Kooren, Reuters

Wesley Sneijder (druhý zprava) jako první gratuloval spoluhráči Vincentu Janssenovi ke gólu v přátelském utkání proti Pobřeží Slonoviny. Gratulovat přibíhá i Memphis Depay (vlevo).

Článek

Měl blízko k tomu, aby rekord Van der Sara vyrovnal, protože dva přípravné zápasy pod vedením nového kouče nizozemské reprezentace Dicka Advocaata dávaly Sneijderovi možnost, aby na metu s číslem 130 dosáhl také.

Vyskytl se ovšem problém. Přípravné duely Oranje kolidovaly se závěrem turecké ligy, v níž dvaatřicetiletý ofenzivní záložník obléká dres Galatasaraye Istanbul.

„Vedení ale mou prosbu vyslyšelo. Trenér také," ulevilo se Sneijderovi, že v klubu souhlasili, aby prožil týden na cestách mezi Istanbulem a Amsterdamem.

Minulé pondělí tak nastoupil na hodinu k ligovému utkání na hřišti Alanyasporu, v němž jeho tým vyhrál 3:2, hned sedl do letadla a letěl do Nizozemska, kde si ve středu zahrál dvacet minut proti Maroku. Poté následoval návrat k Bosporu a sobotní střetnutí s Konyasporem, které Galatasaray vyhrálo 2:1 a stvrdilo tak čtvrtou příčku v tabulce. Ještě v noci letěl Sneijder zase do Rotterdamu, aby v neděli nastoupil na posledních dvacet minut proti Pobřeží slonoviny.

„Kritizovali mě, Tvrdili, že už nemám v reprezentaci co pohledávat. Mluvili o tom, že se honím jen proto, abych se stal za každou cenu rekordmanem. Já ale reprezentovat vždy chtěl a chci pořád. Proto si myslím, že z mých kritiků mluvila jen prachobyčejná lidská žárlivost," vykládal po 130. startu za národní tým Sneijder.

„Mně ale jejich žárlivost motivuje a pomáhá k tomu, abych pokračoval a hrál dál. Abych Van der Sara překonal a stal se rekordmanem nizozemského fotbalu sám."

Pokud by v pátek v den svých 33. narozenin nastoupil nizozemský, španělský, italský a turecký mistr Wesley Sneijder ke kvalifikačnímu utkání proti Lucembursku, Van der Sara by opravdu překonal a rekordmanem by byl jen on.

Reklama