Hlavní obsah

Neymar sklízí obdiv: Umělec - jako Ronaldinho. Sám se ostře naváží do šéfů Barcelony

Slova obdivu sklízí i od protivníků, fandové Paris SG z něj zažívají extázi. Brazilský fotbalista Neymar po nejdražším přestupu historie z Barcelony do Paříže nepotřeboval žádný čas na aklimatizaci a okamžitě se stal lídrem klubu. Během dvou zápasů dal tři góly a další čtyři připravil. Věří přitom, že stále má prostor pro zlepšení. A při každé příležitosti se také stihne navézt do svých bývalých šéfů z Barcelony.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Neymar před fanoušky PSG po utkání s Toulouse.

Článek

Jakoby právě našel cosi podnětného ze své rodné Brazílie. Zjevně pookřál. Co na tom, že pokračování jeho báječného příběhu se odehrává v Evropě. Ve francouzské metropoli.

"Už se tu cítím jako doma," říkal Neymar po ligové výhře 6:2 nad Toulouse. Žádná velká aklimatizace nebyla nutná. V běžném životě. Ani v tom fotbalovém.

"Tým hraje brazilským stylem, což mi vše velmi usnadnilo," pokračoval. Na nedělním vítězství se podílel monumentálně, měl prsty v pěti brankách a prožil tak vydařený debut na domácím stadionu. "Miluju atmosféru v Parku princů. Fanoušci nás podporují do poslední minuty. Dělají opravdu skvělý hluk," dodal.

Ačkoli okamžitě začal ukazovat, proč za něj PSG zaplatil Barceloně 222 miliónů eur, věří, že může podávat ještě lepší výkony, než byl ten proti Toulouse. "Nyní se chci ještě rychleji adaptovat na nový tým. Myslím, že mám prostor pro zlepšení," podotkl.

Pětadvacetiletý odchovanec Santosu uhranul všechny zejména závěrečnou brankou, při které ve vápně obešel čtyři protihráče. "Popravdě si ani nepamatuji, co se tam stalo. Nejdůležitější je, že jsem dostal míč do branky," reagoval Neymar.

Ovšem slova chvály pro něj měli i protihráči. "Je to fenomén, umělec. Je takový, jako býval Ronaldinho. Nikdy nevíte, co zrovna s míčem udělá. Nevím, jestli existuje způsob, jak ho zastavit. Jediným pozitivem je, že mu budeme muset v sezóně čelit už jen jednou," prohlásil Andy Delort z Toulouse, který Neymara fauloval v pokutovém území a PSG z penalty zvýšil na 4:2.

Neymar se po utkání ještě vrátil k Barceloně a opřel se do tamního vedení v čele s prezidentem Josepem Mariou Bartomeuem. "Já jim nemám co říct. Nebo vlastně mám. To, že mě zklamali. Strávil jsem v Barceloně čtyři šťastné roky a odcházel jsem spokojený, ale ne kvůli nim. Podle mě by oni neměli vést Barcelonu. Barca si zaslouží něco lepšího a každý to ví," prohlásil Neymar.

"Nemohu to rozvést, protože jsem nyní v jiném klubu. Ale vidět své bývalé spoluhráče smutné mě také dělá smutným. Jsou to moji přátelé. Věřím, že to tam bude brzy lepší," dodal.

Reklama

Související témata: