Hlavní obsah

Peklo na Kypru, titul Omonie slavily desetitisíce fanoušků! Neskutečný, rozplývá se český obránce

Robert NeumannPrávo

Titul číslo tři. Ke dvěma triumfům s Dinamem Záhřeb v chorvatské lize přidal obránce Jan Lecjaks kyperského bratříčka. V dresu Omonie Nikósie, nejpopulárnějšího fotbalového klubu na středomořském ostrově.

Foto: Archiv Jana Lecjakse

Jan Lecjaks se synem Matyášem a dcerou Bellou při oslavě mistrovského titulu Omonie.

Článek
Fotogalerie

Je titul pro Omonii zadostiučiněním? V uplynulé sezoně jste soutěž krátce před koncem vedli, kvůli pandemii koronaviru se však nedohrála. Mistr nebyl vyhlášen.

Titul je pro Omonii obrovský úspěch. Hlavně pro fanoušky, čtyřicet procent Kypřanů fandí nám. Na tohle čekali strašně dlouho, jedenáct let. Minulá sezona byla dobrá, ale ty předtím špatné. Oslavy si pořádně užili.

I v době koronavirové?

Po posledním zápase jsme měli organizovanou oslavu na stadionu, úřady povolily patnáct procent kapacity, na tribunách bylo tři a půl tisíce lidí. Druhá část oslav proběhla v našem tréninkovém centru. Fanoušky se museli prokázat negativním antigenním testem. Čekalo jich na nás pětadvacet tisíc.

Foto: Archiv Jana Lecjakse

Bouřlivé oslavy titulu s fanoušky Omonie.

To musela být divočina. Můžete ji přiblížit?

Když nám na stadionu předali medaile, nasedli jsme do otevřeného autobusu a jeli jsme přes město do tréninkového centra. Za námi se táhla obrovská kolona motorek a aut, všichni troubili. Lidé, kteří se nevešli do tréninkového centra, stáli v dresech u silnice, vystřelovali rachejtle. V centru pak bylo neskutečný peklo. Dýmovnice, dvacetiminutový ohňostroj. Stáli jsme na vyvýšeném podiu, kolem nás davy fanoušků.

Jak dlouho oslava trvala?

Zápas skončil v osm, v devět jsme vyjížděli ze stadionu. Domů jsem přijel v jednu v noci. Dorazil bych i později, kdyby fanoušci postupem času nezačali bláznit a ochranka je nevytlačila ven z reálu.

Loni jste s Omonií skončili těsně před branami základní skupiny Ligy mistrů, vypadli jste až v play off. Máte teď cíl se do hlavní fáze probojovat?

Cíle jsou vysoké, ale jsme realisté. Bylo by asi velké štěstí dostat se do Ligy mistrů. Spíš se soustředíme na útok na Evropskou ligu.

Foto: Sport.cz

Jan Lecjaks v zelenobílém dresu Omonie Nikósie v duelu kyperské ligy.

Tu jste hráli na podzim. Jaká to byla pro Omonii zkušenost?

Klub hrál evropské poháry poprvé v historii. Takže šlo o obrovský úspěch, jako nynější titul. Byl tenkrát tvrdý lockdown, když jsme si Evropskou ligu zajistili. Lidi vyšli do ulic, jako kdyby žádný koronavirus nebyl.

Pomohla týmu účast v Evropě?

Rozhodně. V Evropské lize jsme si navykli jsme si vysoké tempo hry, přenesli jsme si to do ligy. Ostatní proti nám nestíhali.

Budete v Omonii pokračovat?

Mám smlouvu ještě na rok, nehodlám měnit dres. Jsem v klubu i na Kypru celkově moc spokojený.

V kabině Omonie máte československý koutek. Kromě vás v klubu působí krajan Lüftner a Slováci Ďuriš s Hubočanem. Trávíte společně čas i mimo stadion?

Pochopitelně. Je super, že tady kluci jsou. Opatření se rozvolňují, můžeme zajít vlastně už i na kafe. Na Kypru před pár dny slavili pravoslavné Velikonoce, přes svátky ještě trval lockdown. Ale od úterý je všechno otevřené. Kavárny, restaurace. Jen při vstupu musíte ukázat negativní antigenní test ne starší než tři dny.

Kypr je závislý na cestovním ruchu, který je už přes rok tvrdě poznamenaný pandemií. Rozjede se letos turistická sezona?

Na Kypru je už teď spousta turistů. Jakmile jste očkovaní, nemusíte do karantény. Létají sem především Angličané a Rusové, v těchto zemích očkování frčí. Už tři týdny je tu pětatřicet ve stínu, koupat se dá. Teplota moře je v pořádku.(směje se)

Reklama

Související témata: